Przepis na Bakłażany
SKŁADNIKI DO BAKŁAŻANY co to jest
Gotowanie Bakłażany zapiekane po włosku. Składniki do czosnku,5 pomidorów,2 łyżki oleju,1 łyżeczka.

Jak ugotować Bakłażany zapiekane po włosku

Definicja BAKŁAŻANY ZAPIEKANE PO WŁOSKU: Pół kilograma bakłażanów,
1 średnia cebula,
ząbek czosnku,
5 pomidorów,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka kminku,
10 dkg sera żółtego np. tylżyckiego (orginalnie był parmezan). Bakłażany obrać, pokroić w plasterki i posolić, ods?czyć na sitku. Cebulę i czosnek posiekać. Zanurzyć na 1 min. pomidory we wrz?tku, ochłodzić w zimnej wodzie, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Rozgrzać olej na patelni, poł?czyć z cebul?, czosnkiem, pomidorami - dodać łyżeczkę kminku. Posolić, popieprzyć, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 20 min. Ods?czone bakłażany upiec na gor?cym grillu lub w piecyku. W ogniotrwałym naczyniu ułożyć warstwę bakłażanów, zalać połową sosu i posypać tartym serem. Ułożyć drug? warstwę, polać reszt? sosu i posypać serem. Zapiekać w gor?cym piekarniku w temp. ok 200°C przez ok. 20 min.

Czym jest Bakłażany zapiekane po włosku znaczenie w Słownik B .