Przepis na Baranina à la
SKŁADNIKI DO BARANINA À LA co to jest
Gotowanie Baranina à la puszta. Składniki do wołowina, wieprzowina ) • 200 g cebuli • 400 g grzybów.

Jak ugotować Baranina à la puszta

Definicja BARANINA À LA PUSZTA: Składniki • 1 kg baraniny bez kości ( może być wołowina, wieprzowina ) • 200 g cebuli • 400 g grzybów lub pieczarek • 50 g smalcu • 100 g słoniny wędzonej lub boczku • 50 g masła • 100 g tartej bułki • 0,5 l czerwonego wytrawnego wina • papryka w proszku, pieprz, sól, szczypta cukru Etapy przygotowania 1. Mięso pokroić w spore kawałki, posolić, popaprykować, popieprzyć dodać szczyptę cukru, dobrze wymieszać ubić w naczyniu i potrzymać w chłodzie co najmniej 6 godzin. 2. Grzyby lekko poddusić na maśle 3. Gliniany garnek wysmarować smalcem, wyłożyć płatami słoniny lub boczku i wysypać papryką w proszku. Układać warstwami – mięso, cebulę pokrojoną w cienkie talarki, grzyby. Wlać wino, posypać wierzch tartą bułką i papryką w proszku. Szczelnie zakryć pokrywką , którą oblepić ciastem z mąki i wody. Wstawić do gorącego piekarnika i dusić 50 min. Podawać z frytkami lub ziemniakami smażonymi i sezonowymi surówkami. Pasuje do popicia palinka lub czerwone wino wytrawne.

Czym jest Baranina à la puszta znaczenie w Słownik B .