Przepis na Bażant po
SKŁADNIKI DO BAŻANT PO co to jest
Gotowanie Bażant po burgundzku w ziołach. Składniki do mieszaniny ziół (tymianku, lubczyku.

Jak ugotować Bażant po burgundzku w ziołach

Definicja BAŻANT PO BURGUNDZKU W ZIOŁACH: Składniki 2 bażanty, 2 łyżki masła, 2 łyżki mieszaniny ziół (tymianku, lubczyku, szczypiorku, estragonu, natki pietruszki), 3 łyżki siekanej szalotki, 2 stołowe łyżki tymianku, 3 ząbki czosnku 20 dag ciemnych winogron przepołowionych, 1 szklanka wytrawnego białego wina, 2 łyżki burgundzkiej wódki z winnych wytłoczyn, 4 stołowe łyżki świeżej śmietany, sól, pieprz świeżo mielony   Sposób wykonania  Bażanty osolić i opieprzyć. Do wnętrza każdego z nich włożyć po 1  łyżce mieszaniny ziół i posiekanego czosnku. W 1 łyżce masła zrumienić bażanty ze wszystkich stron, następnie wlać wino i dusić pod przykryciem 40 minut na wolnym ogniu. Przełożyć bażanty na półmisek i odstawić w cieple. W tym samym rondlu przesmażyć na maśle szalotkę, dodać winogrona, dusić 3 minuty. Zalać wódką i zapalić. Grzać na wolnym ogniu aż sos nabierze konsystencji zbliżonej do syropu. Zdjąć z ognia i połaczyć ze smietaną. Sosem zalać bażanty i poprószyć tymiankiem.

Czym jest Bażant po burgundzku w ziołach znaczenie w Słownik B .