Przepis na Chleb razowy na
SKŁADNIKI DO CHLEB RAZOWY NA co to jest
Gotowanie Chleb razowy na zaczynie. Składniki do łyżeczki soli kuchennej Etapy przygotowania 1. Na.

Jak ugotować Chleb razowy na zaczynie

Definicja CHLEB RAZOWY NA ZACZYNIE: Składniki • 8 łyżek razowej mąki pszennej • 1/4 łyżeczki soli kuchennej Etapy przygotowania 1. Na kilka dni odstawić w ciepłe miejsce zaczyn z 8 łyżek razowej mąki pszennej i kilku łyżek dobrej wody, przykryć ściereczką i mieszać 2 razy na dobę. 2. Gdy pojawią się bąbelki, a odczyn będzie lekko kwaśny, dodać 8 łyżek mąki, wymieszać, odstawić na noc. Zaczyn połączyć z 1/2 razowej mąki pszennej lub żytniej i pszennej z 1/4 łyżeczki soli kuchennej. 3. Odłożyć na następny raz, a także ok. 2 szklanki wody dodawanej stopniowo. Odstawić ciasto zawinięte w wilgotną ściereczkę na 1/5 godz. w ciepłe miejsce. 4. Następnie wyrabiać przez chwilę ciasto, wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką, odstawić na 3 godz. i piec w nagrzanym piekarniku przez 15 min. w 220 stopni C, zmniejszyć do 170 stopni C i piec jeszcze przez 1 godzinę.

Czym jest Chleb razowy na zaczynie znaczenie w Słownik C .