Przepis na Chleb z oliwkami
SKŁADNIKI DO CHLEB Z OLIWKAMI co to jest
Gotowanie Chleb z oliwkami po grecku. Składniki do posiekanych greckich oliwek 200- 250 ml ciepłej.

Jak ugotować Chleb z oliwkami po grecku

Definicja CHLEB Z OLIWKAMI PO GRECKU: SKŁADNIKI: 450 g pszennej mąki 125 g grubo posiekanych greckich oliwek 200- 250 ml ciepłej wody 50 g drożdży połowa szklanki ciepłego mleka ½ łyżeczki soli szczypta cukru ½ łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki ziaren sezamowych 4 łyżki oliwy z oliwek WYKONANIE: Z drożdży, mleka, szczypty cukru i ½ łyżeczki soli zrobić zaczyn i odstawić na około 10 min. W dużej misce przesiać mąkę, połowę ziarna sezamowego, oregano, dodać 3 łyżki oliwy z oliwek i nasz zaczyn, a następnie mieszać, stopniowo dodając wody, tak aby powstało zwarte ciasto. Ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną lekko mąką i ostrożnie zagniatać, przez około 10 min, aż ciasto będzie idealnie gładkie. Z ciasta uformować kulę i odstawić w miseczce pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 h, aż podwoi swoją objętość. Przełożyć z powrotem na stolnicę posypaną mąką i ostrożnie zagniatając, wgnieść posiekane oliwki i nadać ciastu kształt okrągłego bochenka. Wysmarować cienko oliwą i odstawić w misce przykrytą ściereczką na około 30- 40 min, aż podwoi swoją objętość. Piekarnik rozgrzać do 220 st. Z wierzchu naszego bochenka zrobić nacięcia, ponownie wysmarować oliwą i posypać resztą nasion sezamu. Piec chleb w tej temperaturze przez około 10 min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 st. i piec przez około 20- 25 minut, aż ciasto wyrośnie i się zrumieni. Odstawić do wystygnięcia.

Czym jest Chleb z oliwkami po grecku znaczenie w Słownik C .