Gotowanie:

Wyślij znajomemu adres tej strony:

lub osadź odnośnik na swojej stronie/blogu:

Przepisy kulinarne:

Chlodnik

  • Jak ugotować

    Chlodnik

    Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2,5-3,5 godz.
    1 l zsiadlego mleka,
    125 ml gestej smietany,
    1 lyzka soku cytrynowego,
    2 jaja ugotowane na twardo,
    150 g pieczonej cieleciny,
    1 peczek botwiny,
    1 ogorek,
    1 peczek rzodkiewki,
    1 peczek koperku,
    4 cebulki dymki,
    sol, cukier.

    1. Botwine dokladnie umyc, lodygi i liscie posiekac. Zalac niewielka iloscia
    wody, dodac lyzke soku cytrynowego, gotowac pod przykryciem 10 min.
    Ostudzic.
    2. Ogorek umyc, obrac, pokroic w kostke, posolic. Dymke i koperek oplukac i
    grubo pokroic. Umyte rzodkiewki pokroic w cienkie plasterki.
    3. Jaja obrac, pokroic na duze kawalki (2 cm). Pieczona cielecine pokroic w paseczki.
    4. W duzym garnku (najlepiej kamiennym) ubic trzepaczka zsiadle mleko. W oddzielnym naczyniu ubic smietane, dodac do zsiadlego mleka i jeszcze przez
    chwile ubijac. Nastepnie wlac ostudzona botwine z wywarem. Dodac pokrojone
    ogorki, rzodkiewke, koperek, dymke i cielecine. Doprawic sola i cukrem. Wymieszac, wstawic do lodowki na 2-3 godz.
    5. Przed podaniem chlodnik wymieszac. Do kazdej porcji dodac pokrojone jajka.
    Chlodnik mozna przechowac w lodowce przez 3 dni.

    Inne Przepisy kulinarne, sposoby gotowania, smażenie, pieczenie na literę C.

    Przepis na Chlodnik - składniki