Przepis na Chrzanem z
Gotowanie Kartoflanka z chrzanem. Składniki do wieprzowiny z łopatki - 6 szklanek rosołu wołowego winiary (z kostki) - łyżka startego chrzanu - marchewka - 2 winne - jak ugotować

Jak ugotować Kartoflanka z chrzanem

Produkty: - 60 dag ziemniaków
- 30 dag wieprzowiny z łopatki
- 6 szklanek rosołu wołowego winiary (z kostki)
- łyżka startego chrzanu
- marchewka
- 2 winne jabłka
- 1-2 cebule
- po łyżce mąki i smalcu
- (lub 2 łyżki oleju)
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- tymianek
- pieprz
- sól Wykonanie: Mięso pokrój w niedużą kostkę, włóż do wrzącego rosołu i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Po 20 minutach dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Obrane jabłka potnij na małe cząstki, zrumień na patelni na mocno rozgrzanym smalcu (oleju), po czym przełóż na talerz. Posiekaną cebulę podsmaż na pozostałym tłuszczu, pod koniec smażenia oprósz mąką. Cebulę, marchewkę startą na tarce o dużych oczkach i jabłka włóż do zupy i gotuj jeszcze 10 minut. Na koniec wymieszaj zupę z chrzanem oraz tymiankiem, przypraw solą i pieprzem. Na talerzach posyp posiekanym koperkiem.  

Podobne przepisy krok po kroku K.