Przepis na Kołaczyki
SKŁADNIKI DO KOŁACZYKI co to jest
Gotowanie Kołaczyki. Składniki do szklanka śmietany 22-proc.- 2 łyżki mleka- 6 żółtek wyjętych z.

Jak ugotować Kołaczyki

Definicja KOŁACZYKI: - 3 szklanki mąki pszennej
- 12 dag masła
- 1 szklanka śmietany 22-proc.
- 2 łyżki mleka
- 6 żółtek wyjętych z jajek ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- 3 dag drożdży
- 3 łyżki rumu
- po 6 łyżek rodzynek i drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- szczypta szafranu
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki masła do posmarowania blachy do posmarowania i posypania kołaczyków: 2 łyżki masła
- 1 białko
- 3 łyżki płatków migdałowych


Szafran wymieszaj z 1 łyżką rumu. Pozostałym rumem zalej rodzynki, po 30 minutach os?cz (rum, w którym się moczyły, pozostaw), drobno pokrój i wymieszaj ze skórką pomarańczową. Jajko utrzyj mikserem z cukrem i szczypt? soli. Nie przerywając mieszania, dodaj roztopione i przestudzone masło, przetarte przez sitko żółtka i 1 łyżkę rumu. Drożdże rozetrzyj z ciepłym mlekiem, wymieszaj ze ?mietaną, m?ką i utartymi żółtkami. Teraz dodaj do ciasta szafran i wyrabiaj około 30 minut. Przykryj ?ciereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blachę grubo posmaruj masłem. Wyrośnięte ciasto zagnieć jeszcze raz, ulep z niego kulki o średnicy 5 cm i lekko spłaszcz każdą na dłoni. Pośrodku zrób dołek, wypełnij go rodzynkami i skórką pomarańczową. Kołaczyki ułóż na blasze wysmarowanej masłem (zachowaj odstępy, bo ciastka rosną). Wierzch posmaruj roztopionym masłem i lekko ubitym białkiem, posyp płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni. Piecz 30 minut w temp. 200°C

Czym jest Kołaczyki znaczenie w Słownik K .