Gotowanie:

Wyślij znajomemu adres tej strony:

lub osadź odnośnik na swojej stronie/blogu:

Przepisy kulinarne:

Wielkanocne kotleciki

  • Jak ugotować

    Kotleciki wielkanocne

    Składniki • 1 woreczek ryżu • 3 jajka • zielony szczypior • mąka • sól • świeżo zmielony pieprz • oliwa do smażenia • majonez lub ćwikła z chrzanem • ogórek świeży Etapy przygotowania 1. Na „Wielkanocnym” stole od zawsze goszczą w moim domu ryżowe kotleciki. Są smaczne, „lekkie” i bardzo, bardzo jajeczne. Podane z majonezem smakują wybornie, z ćwikłą również niemniej ciekawie. Rumieniąc się na stole przyciągają wzrok, kuszą zapachem prażonego ryżu i maki. Są zarówno wyborowym ciepłym daniem na świąteczny stół, jak i pożywną, zimną przekąską w ręku naszego dziecka. 2. Ryż gotujemy w woreczku, odcedzamy i pozostawiamy w garnku, pod przykrywką, aby napęczniał. 2 jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę (dość dużą). 3. Szczypior kroimy w drobne krążki. Ryż wyciągamy z woreczka. Łączymy ryż z pokrojonym jajkiem i szczypiorem, dodając surowe jajko. 4. Dodajemy do całości 2 łyżki stołowe mąki. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy. Następnie formujemy niewielkie kotleciki. 5. Uformowane kotleciki obtaczamy w mące (panierujemy). Smażymy na rozgrzanej oliwie tak długo, aż uzyskamy z obu stron rumiany kolor. Układamy na półmisku i obsypujemy dookoła pokrojonym w kostkę świeżym ogórkiem i szczypiorem. Wierzch ozdabiamy majonezem lub ćwikłą z chrzanem.

    Inne Przepisy kulinarne, sposoby gotowania, smażenie, pieczenie na literę K.

    Przepis na Kotleciki wielkanocne - składniki