Przepis na Waniliowy Likier
Gotowanie Likier waniliowy. Składniki do 1/2 cytryny, 1/2 laski wanilii, 1 szklanka cukru Sposób wykonania: Cytrynę wymyć, obrać ze skórki, usunąć pestki. Jak ugotować Waniliowy Likier? - przygotowanie.

Jak ugotować Likier waniliowy

Definicja: Składniki: 2 szklanki spirytusu, 2 szklanki mleka, 1/2 cytryny, 1/2 laski wanilii, 1 szklanka cukru Sposób wykonania: Cytrynę wymyć, obrać ze skórki, usunąć pestki. Wanilie przekroić wzdłuż i pokroić na małe kawałki. Spirytus wlać do słoja, włożyć cytrynę, wanilie i cukier. Słój zakręcić i pozostawić przez 10 dni. Po tym czasie połączyć (mieszając) spirytus z przegotowanym zimnym mlekiem i pozostawić jeszcze na 5 dni. Codziennie poruszać słojem aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Po tym czasie likier przecedzić przez gęste sito. Oziębiony wlać do butelek i zakorkować.

Podobne przepisy krok po kroku L.