Gotowanie:

Wyślij znajomemu adres tej strony:

lub osadź odnośnik na swojej stronie/blogu:

Przepisy kulinarne:

Makowe lody

  • Jak ugotować

    Lody makowe

    Składniki: 6 żółtek 1 3/4 szklanki śmietanki 36% 1 łyżka miodu (najlepiej akacjowego) 10 łyżek cukru pudru (może być inny, ale musi być bardzo drobny) 4 płaskie łyżki masy makowej z puszki (zamiast możesz użyć kakao, albo czekoladę rozpuszczalną) Sposób przyrządzania: Żółtka ubij z cukrem pudrem w miseczce trzymanej nad parującym wrzątkiem. Od czasu do czasu sprawdzaj, czy miska za bardzo się nie rozgrzała. Ubijaj do momentu, w którym masa spływająca z trzepaczki będzie się układać jak wschodni turban. Ubij śmietanę na sztywno. (Najlepiej ubija się śmietana zimna, prosto z lodówki.) Do kogla mogla dodaj miód i masę makową (lub masę kasztanową, lub kakao, lub czekoladę rozpuszczalną) i bardzo delikatnie wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, żeby masa nie opadła. Dodaj bitą śmietanę i znów delikatnie wymieszaj. Przełóż wszystko do płaskiej kwadratowej foremki, wygładź powierzchnię i wstaw na 12 godz. do lodówki lub na 2, 5 godz. do zamrażalnika.
     

    Inne Przepisy kulinarne, sposoby gotowania, smażenie, pieczenie na literę L.

    Przepis na Lody makowe - składniki