Gotowanie:

Wyślij znajomemu adres tej strony:

lub osadź odnośnik na swojej stronie/blogu:

Przepisy kulinarne:

Marchewka z jacka sw muszle

  • Jak ugotować

    Muszle sw. jacka z marchewka

    Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 55 min.
    20 muszli sw. Jacka,
    500 g marchewki,
    150 g masla,
    3 cebule,
    150 ml bialego wina,
    1 lyzka koniaku,
    150 ml smietany,
    1/2 peczka zielonej pietruszki,
    1 lyzeczka cukru,
    sol, pieprz,
    250 ml bulionu z kury (moze byc z kostki).

    1. Cebule i marchewke obrac, oplukac. Cebule drobno posiekac. Marchewke zetrzec
    na tarce. Pietruszke oplukac. Kilka galazek zostawic do przybrania. Reszte
    drobno pokroic.
    2. Muszle wyszorowac pod biezaca woda. Twarde czesci malzy - biala i pomaranczowa wlozyc do garnka (muszle odrzucic). Dodac 100 g masla, 100 ml wina,
    cebule i gotowac 3-4 min. Malze wyjac, a pozostaly sos odparowac do konsystencji syropu. Dodac 2 lyzki pokrojonej pietruszki i koniak. Doprawic sola i
    pieprzem. Ponownie wrzucic malze do sosu.
    3. Zagotowac bulion, dodac 50 g masla i 50 ml wina. Wlozyc marchewke. Dodac cukier, sol i pieprz. Dusic tak dlugo, az bulion wyparuje. Dodac smietane, wymieszac, zdjac z ognia.
    4. Marchewke wylozyc na talerz. Na niej polozyc malze. Polac sosem, przybrac
    galazkami zielonej pietruszki. Podawac z ryzem uformowanym w babeczke.

    Inne Przepisy kulinarne, sposoby gotowania, smażenie, pieczenie na literę M.

    Przepis na Muszle sw. jacka z marchewka - składniki