Przepis na Marchewka z jacka
Gotowanie Muszle sw. jacka z marchewka. Składniki do muszli sw. Jacka, 500 g marchewki, 150 g masla, 3 cebule, 150 ml bialego wina, 1 lyzka koniaku, 150 ml smietany, 1/2 - jak ugotować

Jak ugotować Muszle sw. jacka z marchewka

Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 55 min.
20 muszli sw. Jacka,
500 g marchewki,
150 g masla,
3 cebule,
150 ml bialego wina,
1 lyzka koniaku,
150 ml smietany,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
1 lyzeczka cukru,
sol, pieprz,
250 ml bulionu z kury (moze byc z kostki).

1. Cebule i marchewke obrac, oplukac. Cebule drobno posiekac. Marchewke zetrzec
na tarce. Pietruszke oplukac. Kilka galazek zostawic do przybrania. Reszte
drobno pokroic.
2. Muszle wyszorowac pod biezaca woda. Twarde czesci malzy - biala i pomaranczowa wlozyc do garnka (muszle odrzucic). Dodac 100 g masla, 100 ml wina,
cebule i gotowac 3-4 min. Malze wyjac, a pozostaly sos odparowac do konsystencji syropu. Dodac 2 lyzki pokrojonej pietruszki i koniak. Doprawic sola i
pieprzem. Ponownie wrzucic malze do sosu.
3. Zagotowac bulion, dodac 50 g masla i 50 ml wina. Wlozyc marchewke. Dodac cukier, sol i pieprz. Dusic tak dlugo, az bulion wyparuje. Dodac smietane, wymieszac, zdjac z ognia.
4. Marchewke wylozyc na talerz. Na niej polozyc malze. Polac sosem, przybrac
galazkami zielonej pietruszki. Podawac z ryzem uformowanym w babeczke.

Podobne przepisy krok po kroku M.