Gotowanie:

Wyślij znajomemu adres tej strony:

lub osadź odnośnik na swojej stronie/blogu:

Przepisy kulinarne:

Karnawałowe oponki

  • Jak ugotować

    Oponki karnawałowe

    2,5 szkl. mąki
    25 dag masła
    5 dag cukru
    2 jajka
    1 żółtko
    1-2 łyżki gęstej śmietany
    kilkanaście kropli aromatu waniliowego
    szczypta soli
    5 dag drożdży
    1/2 smalcu do smażenia
    cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do posypania Drożdże zasypać cukrem. M?kę posiekać z tłuszczem, dodać drożdże, wymieszać, zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość dodać pozostałe składniki, dokładnie wyrobić i rozwałkować na grubość 1/2 cm. Szklanką wykrawać kółka i robić w nich dziurki kieliszkiem o małej średnicy. Zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoją swoją objętość usmażyć je na bardzo gor?cym smalcu na złoty kolor. Posypać cukrem.

    Inne Przepisy kulinarne, sposoby gotowania, smażenie, pieczenie na literę O.

    Przepis na Oponki karnawałowe - składniki