Gotowanie:
Przepisy kulinarne:

Jak przygotować Karnawałowe oponki

Składniki do Oponki karnawałowe gotowanie.

  • Jak ugotować Oponki karnawałowe

    2,5 szkl. mąki
    25 dag masła
    5 dag cukru
    2 jajka
    1 żółtko
    1-2 łyżki gęstej śmietany
    kilkanaście kropli aromatu waniliowego
    szczypta soli
    5 dag drożdży
    1/2 smalcu do smażenia
    cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do posypania Drożdże zasypać cukrem. M?kę posiekać z tłuszczem, dodać drożdże, wymieszać, zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość dodać pozostałe składniki, dokładnie wyrobić i rozwałkować na grubość 1/2 cm. Szklanką wykrawać kółka i robić w nich dziurki kieliszkiem o małej średnicy. Zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoją swoją objętość usmażyć je na bardzo gor?cym smalcu na złoty kolor. Posypać cukrem.

    Podobne przepisy krok po kroku na literę O.