Przepis na Karnawałowe oponki
Gotowanie Oponki karnawałowe. Składniki do żółtko 1-2 łyżki gęstej śmietany kilkanaście kropli aromatu waniliowego szczypta soli 5 dag drożdży 1/2 smalcu do - jak ugotować

Jak ugotować Oponki karnawałowe

2,5 szkl. mąki
25 dag masła
5 dag cukru
2 jajka
1 żółtko
1-2 łyżki gęstej śmietany
kilkanaście kropli aromatu waniliowego
szczypta soli
5 dag drożdży
1/2 smalcu do smażenia
cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do posypania Drożdże zasypać cukrem. M?kę posiekać z tłuszczem, dodać drożdże, wymieszać, zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość dodać pozostałe składniki, dokładnie wyrobić i rozwałkować na grubość 1/2 cm. Szklanką wykrawać kółka i robić w nich dziurki kieliszkiem o małej średnicy. Zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoją swoją objętość usmażyć je na bardzo gor?cym smalcu na złoty kolor. Posypać cukrem.

Podobne przepisy krok po kroku O.