Gotowanie:

Wyślij znajomemu adres tej strony:

lub osadź odnośnik na swojej stronie/blogu:

Przepisy kulinarne:

Zajaca z pasztet

  • Jak ugotować

    Pasztet z zajaca

    12 porcji. Czas przygotow. 3 godz.
    przodek i podroby z 1 zajaca,
    250 g watrobki cielecej,
    250 g podgardla wieprzowego lub schabu karkowego,
    50 g sloniny,
    1 marchewka,
    1 srednia cebula,
    1 korzen pietruszki,
    2 liscie laurowe,
    8 ziaren ziela angielskiego,
    2 suszone borowiki,
    4 jaja,
    50 g bulki,
    50 ml koniaku,
    1/2 lyzeczki imbiru,
    sol, pieprz, galka muszkatolowa,
    tluszcz do smarowania formy.

    1. Grzyby oplukac. Pietruszke, marchewke, cebule obrac, umyc. Watrobke cieleca
    obrac z blon, pokroic na plastry. Przodek zajeczy, podroby, podgardle wieprzowe, obrane jarzyny, grzyby, liscie laurowe i ziele angielskie wlozyc do
    garnka, zalac woda, by przykryla skladniki, osolic, gotowac na malym ogniu
    1,5 godz. Pod koniec gotowania dodac na 10 min watrobke cieleca.
    2. Podroby i mieso wyjac z wywaru, wywar przecedzic, mieso oddzielic od kosci,
    bulke namoczyc w 100 ml wywaru. Mieso i bulke zemlec 2 razy. Osolic, przyprawic imbirem, galka muszkatolowa, pieprzem, dodac jaja i koniak. Calosc
    utrzec na jednolita mase. Slonine pokroic w cienkie plastry.
    3. Forme pasztetowa wysmarowac tluszczem, dno wylozyc plastrami sloniny, napelnic masa pasztetowa. Piec w piekarniku ogrzanym do temp. 220żC, ok. 1 godz.
    Ostudzic. Wylozyc na polmisek. Podawac na zimno z sosem cumberland.

    Inne Przepisy kulinarne, sposoby gotowania, smażenie, pieczenie na literę P.

    Przepis na Pasztet z zajaca - składniki