Przepis na Pstrąg w sosie
SKŁADNIKI DO PSTRĄG W SOSIE co to jest
Gotowanie Pstrąg w sosie agrestowym. Składniki do filetów z pstrąga - 2 łyżki soku wyciśniętego z.

Jak ugotować Pstrąg w sosie agrestowym

Definicja PSTRĄG W SOSIE AGRESTOWYM: Dla dziecka od: 1 roku Składniki: - ok. 50 dag filetów z pstrąga - 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny - pieprz - sól - 2 łyżki maki (niekoniecznie) - olej do smażenia sos: - ok. 50 dag oczyszczonego z szypułek agrestu - cukier - 2 łyżki masła - posiekany kawałeczek korzenia imbiru albo łyżeczka mielonego imbiru - pieprz - sól - kilka ziaren ziela angielskiego (ewentualnie) Sposób przyrządzania: Filety oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i pozostawi na jakieś pół godziny (ale można na dłużej, nawet na całą noc) w chłodnym miejscu. Obtocz filety w mące, a następnie smaż na rozgrzanym oleju albo smaż bez mąki, ale wtedy będą miały większa skłonność do rozpadania się. Rybę można także piec na grillu (najlepiej w folii), w zwykłym piekarniku albo gotować (w osolonej wodzie z dodatkiem np. soku z cytryny oraz cebuli i liścia laurowego). Zrób sos. Agrest z cukrem (jego ilość zależy od tego, jak kwaśne są owoce) wrzuć do rondelka, dolej nieco wody lub bulionu (np. z gotowania ryby) i duś pod przykryciem, aż uznasz, że jest wystarczająco miękki. Ten sos możesz też przygotować wcześniej i podawać na zimno albo podgrzać, na przykład dodając do ryby pod koniec jej smażenia na patelni. Dodaj masło, dopraw imbirem, pieprzem, solą i ewentualnie cukrem. Jeśli chcesz, możesz zagęścić sos mąką. Zamiast pstrąga można wziąć kurczaka - usmażonego w kawałkach, grillowanego, pieczonego bądź gotowanego (wtedy bulionu z jego gotowania można użyć do przyrządzania sosu). Agrest natomiast można zastąpić wydrylowanymi mirabelkami. 
 

Czym jest Pstrąg w sosie agrestowym znaczenie w Słownik P .