Słownik w kuchni na W
-
Przepis na Wiener Schnitzel - Szncel wiedeński
Co użyć do jajka80 g masłacytrynazielona pietruszkasól, pieprz Mięso pokroić na 4 plastry, lekko utłuc. Posypać solą i pieprzem -
Przepis na Wściekłe psy
Co użyć do wlac nieco (wedle gustui ja leje ok 1/3 pojemnosci) gestego soku wisniowego lub malinowego (slodzonego) nastepnie -
Przepis na Wachlarze z cukini
Co użyć do pęczek świeżej bazylii /ewentualnie 1 łyżka suszonej/, sól, pieprz, 1 łyżka oleju sojowego Cukinie umyć, osuszyć i naci -
Przepis na Wykwintny auszpik z łososia
Co użyć do 120 g tuńczyka (z puszki) 120 g krewetek bez skorupek3 łyżeczki żelatyny1/5 szklanki białego wytrawnego wina100 g -
Przepis na Wieprzowina po myśliwsku
Co użyć do śmietany MARYNATA : cebula, 10 ziaren jałowca, sok z 1 cytryny, tymianek, pieprz ziele angielskie, 3 liście laurowe -
Przepis na Wiosenny mix
Co użyć do czerwonej • 1 mała puszka kukurydzy • pęczek rzodkiewek • sól, pieprz, łyżeczka oliwy WYKONANIE: Pomidory, ogórka -
Przepis na Waniliowa mocca
Co użyć do cukru waniliowego 30 ml gorącego mleka 1 łyżka bitej śmietany Wykonanie:Mleko wymieszaj z kawą, kakao i cukrem -
Przepis na Waniliowe Martini
Co użyć do banana aromat waniliowy Sposób wykonania 1. Do kieliszka wlewamy 3-4 krople aromatu i wkładamy plasterek banana 2 -
Przepis na Wódka wiśniowa
Co użyć do Wykonanie 1. Wiśnie umyć, pestki wyjąć. 2. Wszystkie składniki umieścić w dużym słoju. 3. Szczelnie zakręcić. 4. Przez -
Przepis na Wódka kawowa
Co użyć do Pół szklanki cukru, - 2 cukry waniliowe, - 2 łyzeczki kawy rozpuszczalnej, - 100 ml spirytusu. Wykonanie 1. Do -
Przepis na Wódka karmelowa
Co użyć do litra czystej wódki Wykonanie 1. Puszki z mlekiem włożyć do garnka wypełnionego wodą tak aby całkowicie je zanurzyć. 2 -
Przepis na WYKWINTNY KISIEL ŻURAWINOWY
Co użyć do dag cukru kawałek kory cynamonowej 1- 2 goździki 1 szklanka źródlanej wody Sposób wykonania: Zurawiny wypłukać na -
Przepis na Wielkanocny żurek na serwatce
Co użyć do Średnio-tłusta wędzonka - 500 g Cebula - 300 g Czosnek, ziele angielskie, liść laurowy Dodatki: ziemniaki, gotowane -
Przepis na Wielkanocne gniazdka
Co użyć do wędzona • 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka musztardy • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku • 1 bagietka • kiełki lucerny -
Przepis na Wołowina z pędami bambusa i kolendrą
Co użyć do korzeniami * 2 ząbki czosnku * 4 łyżki sosu rybnego Nuoc mum * 3 łyżki oleju roślinnego * 250 g pędów bambusa * 100 g -
Przepis na White Cap
Co użyć do portwajnu 10 ml bitej śmietany SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu, oprócz bitej śmietany -
Przepis na Westfalska przekąska
Co użyć do l bulionu drobiowego Knorra • sól, tymianek, pieprz cayenne, 1 liść laurowy WYKONANIE: 1. Krupnioki kroimy w plastry i -
Przepis na Wytrawne jabłka z grilla
Co użyć do * sól WYKONANIE: Jabłka do pieczenia na grillu najlepiej powinny być kwaskowate. Jabłka dobrze umyć, wydrążyć gniazda -
Przepis na Warzonka
Co użyć do cytryna, * 2- 3 łyżki miodu, * cynamon, * goździki. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Do garnka wsypać szklankę cukru, dodać kilka -
Przepis na Wielkanocna szynka w cieście
Co użyć do pietruszkikawałek selerapor2 cebulekilka ziaren pieprzumielony pieprzmielona paprykaszczypta soli5-6 ziaren ziela -
Przepis na Wieprzowy filet z sosem curry
Co użyć do smażenia150 ml rosołu100 ml soku z grapefruita100 g śmietany kremówki1-2 łyżeczki cukru1 łyżeczka mąki1 łyżeczka curry2 -
Przepis na Wątróbka cielęca i szpinak z czerwoną cebulą z sosem sułtańskim
Co użyć do cebule pokrojone w cienkie plastry2 zmiażdżone ząbki czosnku900 g szpinaku bez łodyg2 łyżki wody450 ml wywaru z -
Przepis na Wątróbka z pieczarkami
Co użyć do dymki10 dag miniaturowych pomidorków1 łyżka olejusól, pieprz3 łyżki słodkiej śmietankili?cie szałwi Pieczarki umyć -
Przepis na Wątróbka z jabłkami po berlińsku
Co użyć do cebule1 szkl. mleka¼ kostki masła2 łyżki mąkiszałwiapieprz wątrobę umyć, osuszyć, pokroić na 4 plastry, usunąć żyłki i -
Przepis na Wermiszel z rodzynkami
Co użyć do orzechówstarta skórka z cytrynycukier waniliowy Makaron ugotować "al dante", odcedzić, wystudzić. Oddzielić -
Przepis na Warzywa z kozim serem
Co użyć do posiekanego koperkusałata /li?cie szpinakucebula4 pomidorypor sos:3 łyżki wytrawnego czerwonego wina6 łyżek oleju2 -
Przepis na Warzywa z sosem z masła orzechowego
Co użyć do marchewkiduża gar?ć świeżego szpinakuząbek czosnku4 rzepy2 cebule4 rzodkiewki10 winogron2 morele2 łyżki oliwy2 łyżki -
Przepis na Wegetariańskie quiche
Co użyć do solifarsz:3 pory6 szparagów3 dag masła10 dag tartego sera6 jajek2 łyżki śmietanysól, pieprz Przesiać m?kę z solą, dodać -
Przepis na Wino orzechowe
Co użyć do gronowego wina wytrawnego10-15 dag cukru Li?cie rozdrobnić, dodać do butelki z winem, zakorkować. Macerować 10 dni -
Przepis na Wino bananowe
Co użyć do rodzynekdrożdże winne Obrane banany włożyć do torebki z cienkiej tkaniny razem z 1/2 kg skórek. Szczelnie zawi?zać -
Przepis na Wiedeńskie bułeczki
Co użyć do jajka3 dag drożdżyszczypta solitłuszcz do wysmarowania blachy Z drożdży, łyżeczki cukru, 2 łyżek mąki i ciepłego mleka -
Przepis na Winniczki po belgijsku
Co użyć do pokrojone marchewki2 drobno pokrojone łodygi selerakilka łodyżek natki1 obrana i posiekana rzepa1/4 filiżanki masła1 -
Przepis na Waterzooi - zupa z kawałkami kurczaka
Co użyć do posiekane pory2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkęsólbiały pieprz6 filiżanek bulionu z kurczaka2 listki laurowe4 gał -
Przepis na Wołowina w sosie grzybowym
Co użyć do filiżanki ciemnego piwa belgijskiego2 łyżki oleju1 (1-1.5 kg) polędwica wołowa1 pokrojona na cz?stki czerwona cebula1 -
Przepis na Wołowina z grzybami mun
Co użyć do sojowego,- 1 kieliszek wódki,- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,- 3 dkg grzybów mun (mała gar?ć),- olej,- imbir.Sos -
Przepis na Wieprzowina w słodko-ostrym sosie
Co użyć do smażenia i frytowania Marynata:3 łyżki sosu sojowego3 łyżki wina ryżowego lub sherry 2 łyżeczki cukru2 łyżeczki -
Przepis na Wołowina smażona po syczuańsku
Co użyć do cebula pocięta w półplasterki1/2 średniej marchwi pociętej w zapałki4 papryczki chilli świeże lub marynowane pocięte w -
Przepis na Warzywa Pakora
Co użyć do brokuły, kalafior, pieczarki85 g mąki1 jajko3-4 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżeczka świeżego soku pomarańczowego1 -
Przepis na Wołowina po marynarsku
Co użyć do masła30 g mąkibutelka jasnego piwali?ć laurowy2 łyżeczki mielonego pieprzu Mięso pokroić na plastry, posypać solą i -
Przepis na Węgierskie knedle serowe
Co użyć do manny5 łyżek mąki2-3 łyżki bułki tartej1 szkl. śmietanysól Utrzeć tłuszcz z jajkami. Ser zemleć, dodać do niego masę -
Przepis na Węgierski sos selerowy
Co użyć do cebuliłyżeczka drobno siekanych li?ci selerałyżka mąkiok. 1,2 szkl. rosołu Seler umyć, obrać, zetrzeć na drobnej tarce -
Przepis na Wieniec bananowo-imbirowy
Co użyć do do pieczenia60 g imbiru2 duże banany Utrzeć masło z miodem na pienist? masę, kolejno dodawać jajka. M?kę wymieszać z -
Przepis na Wiśniowiec
Co użyć do pieczenia25 dag mąki25 dag cukru pudru2 łyżki kakao1 szkl. oleju5 łyżek letniej wody masa budyniowa:2 budynie -
Przepis na Wykwintna surówka z awokado
Co użyć do kapusty3 orzechy włoskiedrobny szczypioreksólJabłka przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Awokado -
Przepis na Wigilijne paszteciki
Co użyć do kilka suszonych grzybów30 dag kapusty kiszonejduża cebulapieprzsólolejGrzyby umyć, zalać wod?, namoczyć, odcedzić -
Przepis na Wołowina ogrodnika
Co użyć do czosnku,1 cebula,2 łyżki oleju,1/8 l czerwonego wina,1/8 l bulionu mięsnego,1/4 łyżeczki tymianku,1/4 łyżeczki -
Przepis na Winko czosnkowe
Co użyć do zmieszać z sokiem z cytryny, zalać letni? przegotowaną wod?, przykryć, odstawić na 3 dni. Przecedzić i przelać do -
Przepis na Wiedeński garnek huzarski z wołowiną
Co użyć do wytrawnego wina- 50 ml octu z czerwonego wina- 50 ml koniaku- czerwony pieprz- 2 listki laurowe- 2-3 goĽdziki- 2 -
Przepis na Wiener Tafelspitz - gotowana wołowina
Co użyć do zrazowa)- 1 cebula obrana i pokrojona w plastry- włoszczyzna (marchew/ seler/ por/ korzeń pietruszki)- ziarna czarnego -
Przepis na Wędzony kurczak z melonem i dressingiem słodkim chilli
Co użyć do posiekane1 mały melon, pokrojony na grube kawałki1/3 szklanki prażonych pistacji 80 g sałaty mieszanejSkładniki -
Przepis na Wieprzowina w sosie śliwkowym
Co użyć do łyżki Sosu Sojowego Ciemnego 3 łyżki Sosu Chilli Słodkiego 2 łyżki Octu Ryżowego 2 łyżki świeżego imbiru4 ząbki -
Przepis na Wigilijny pasztet z ryby
Co użyć do łyżki Sosu Sojowego Jasnego 3 rozbite jajka1/3 szkl. posiekanej cebuli1 zielona papryka pokrojona w paski1 czerwona -
Przepis na Wykwintny Pasztet Świąteczny
Co użyć do g dziczyzny300 g słoniny pokrojonej w cienkie paski1/2 szkl. Sosu Sojowego Ciemnego 4 ziarna jałowca, rozgniecione4 -
Przepis na Wieprzowina z kiełkami
Co użyć do fasoli1 ostra papryka1 łyżka sosu sojowegołyżka mąki kukurydzianej / ziemniaczanej2 łyżki smalcuposiekany szczypior1/4 -
Przepis na Wersal
Co użyć do cytryny - 10 ml,woda "Perriere"(niegazowana, można zast?pić inną) -40mlpastis - 1 dash (8 - 10 kropli).Do -
Przepis na Whiskey Mac
Co użyć do szkocka Green Ginger Wine (nie mieszac z piwem imbirowym) lub moze byc pol na pol jak ktos lubi bardziej slodkie -
Przepis na White lady
Co użyć do Cointreau,30 ml soku cytrynowego,1 bialko,2 wisnie koktajlowe,4 kostki lodu.1. Do shakera wrzucic pokruszone kostki -
Przepis na Wytrawne martini
Co użyć do cytryny,1/2 szklanki wody mineralnej,po jednym plasterku limetki i cytrynylistki melisy cytrynowej do dekoracji.Do -
Przepis na Wino z porzeczek
Co użyć do Miazga z 6 litrów jagód. Wychodzi jakieś 4,5 litra moszczu. Tu od razu uwaga: fernetacja burzliwa (ok 4 tyg) w temp -
Przepis na Wino z pigwy
Co użyć do drozdzy winiarskich Przygotowac drozdze wg przepisu (2-3 dni wczesniej). Pigwe umyc i pokroic w kostke, odrzucajac -
Przepis na Wisniowka na rumie
Co użyć do mocy 20ż (patrz przepis "wisniowkapolslodka"),10 ml zaprawy waniliowo-korzennej (patrz przepis -
Przepis na Wisniowka slodka
Co użyć do mocy 20ż (patrz przepis "wisniowkapolslodka"),10 ml zaprawy waniliowo-korzennej,25 ml nalewu wisniowo-pestkowego -
Przepis na Wisniowka wytrawna
Co użyć do zawartosci 20% alkoholu,100 g cukru,340 ml spirytusu o mocy 95ż,180 ml wody.1. Wydrylowac swieze, czarne, najlepiej -
Przepis na Wodka bakaliowa
Co użyć do dobrego gatunku,500 g chleba swietojanskiego,500 g swiezych daktyli,300 g cukru,1 lyzeczka soku z cytryny,800 ml -
Przepis na Wódka poziomkowa
Co użyć do przesyp je funtem cukru tłuczonego, obwi?ż pęcherzem, postaw w spiżarni na dwadziescia cztery godzin; potem wlej wody -
Przepis na Watrobka cieleca "m szermel"
Co użyć do cielecej,1 peczek siekanej zielonej pietruszki,kilka kiszonych oliwek,1/2 kiszonej cytryny, pokrojonej w kostke -
Przepis na Watrobka cieleca w pomaranczach
Co użyć do cielecej,2 pomarancze,500 ml mleka,120 ml likieru pomaranczowego (Grand Marnier),3 lyzki oliwy,sol, pieprz.1. Watrobki -
Przepis na Watrobki po libansku
Co użyć do watrobek cielecych lub jagniecych,1 lyzka tartej bulki,2 zabki czosnku,1 lyzka pasty pomidorowej,2 lyzki octu,125 ml -
Przepis na Wątróbka cielęca z cytryną
Co użyć do bulionu z kostki,łyżka posiekanej zieleniny,ząbek czosnku,100 g kwaśnej śmietany,łyżka mąki,łyżka oleju,sól, pieprz -
Przepis na Wolowina a la bearnaise
Co użyć do zrazowa lub krzyzowa),100 g sloniny,3 lyzki posiekanej pietruszki,1/4 lyzeczki tymianku,1 lyzka brandy,1/4 lyzeczki -
Przepis na Wolowina z brokulami i makaronem
Co użyć do 120 g poledwicy wolowej,250 g makaronu ryzowego (wstazki),2 jajka,3 zabki czosnku,2 lyzki sosu sojowego,6 lyzek oleju,1 -
Przepis na Wolowina bourgignonne
Co użyć do na pieczen pokrojonej w kostke o boku 3 cm,1 obrana i drobno posiekana cebula,1 obrana i pokrojona w kostke marchew,2 -
Przepis na Wolowina duszona w czerwonym winie
Co użyć do wolowiny na pieczen w jednym kawalku,1 butelka czerwonego wytrawnego wina,1 cebula,1 marchew,1 lodyga selera,70 g -
Przepis na Wolowina duszona z pomidorami i oliwkami
Co użyć do karkowki lub rumsztyka,100 g wedzonego boczku,300 g pomidorow,1 lyzka pasty pomidorowej,100 g oliwek zielonych (bez -
Przepis na Wolowina marynowana po frankonsku
Co użyć do pieczeni wolowej.Marynata:por,seler,2 marchwie,korzen pietruszki,2 cebule,10 lisci laurowych,5 gozdzikow,20 ziaren -
Przepis na Wolowina z imbirem i jarzynami
Co użyć do wolowej lub rostbefu,1 duzy kawalek imbiru lub 1 i 1/2 lyzki imbiru w proszku,1 duza cebula,2 dymki,200 g marchwi,200 g -
Przepis na Wolowina po burgundzku
Co użyć do rozbratla, karkowki lub rumsztyku,1 cebula,1 marchewka,2 zabki czosnku,2 lyzki maki,250 ml wytrawnego, czerwonego wina -
Przepis na Wolowina po chinsku z grzybami aromatycznymi
Co użyć do rumsztyku wolowego,4 grzyby aromatyczne (patrz "ogolne"),1 duzy kawalek imbiru,1 cebula,3 zabki czosnku,olej do -
Przepis na Wolowina w galarecie po mieszczansku
Co użyć do wolowiny na pieczen,1 nozka cieleca,200 g sloniny pokrojonej w slupki,2 lyzki oliwy.Marynata:700 ml czerwonego wina,50 -
Przepis na Wolowina w imbirze
Co użyć do wolowego,4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki,1 duzy kawalek imbiru lub 1 i 1/2 lyzki imbiru w proszku,1 cebula -
Przepis na Wolowina w ostrym sosie
Co użyć do poledwicy wolowej,100 g makaronu sojowego,1 cebula,1 maly ogorek,1 lodyga trawki cytrynowej lub 1/2 lyzeczki utartej -
Przepis na Wolowina z oliwkami
Co użyć do pieczen,100 g wedzonego boczku,1 cebula,4 zabki czosnku,250 g pomidorow,100 g oliwek zielonych,100 g oliwek czarnych -
Przepis na Wolowina z owocami
Co użyć do poledwicy wolowej lub rostbefu,1 lyzka oleju do smazenia,1 marchew pokrojona w "kwiatuszki" do przybrania -
Przepis na Wołowina duszona z papryką
Co użyć do pomidorów* 4 cebule* 10 dkg tłuszczu* zielona pietruszka* koperek* suszona bazylia* cz?ber* sól, pieprz* W garnku -
Przepis na Wołowina hu-hu
Co użyć do 2 grzyby suszone,sól, pieprz,ziele angielskie,curry,musztarda,papryka mielona,czosnek, sherry do smaku Mięso umyć -
Przepis na Wołowina po burgundzku
Co użyć do średnie cebule2 spore ząbki czosnku10 dkg słoniny3 średnie marchewki1 łyżka oleju i tłuszcz do smażenianieco mąkisól -
Przepis na Wegetariańskie Burrito
Co użyć do lub łagodnego1 duży pomidor pokrojony w kostkę1 duża papryka30 dkg sera żółtego8 Placków Tortilla z M?ki 1/2 szk -
Przepis na Westchnienie Limeńczyka
Co użyć do puszka mleka skondensowanego słodzonego1 szkl. cukruolejek waniliowyporto / słodkie winocynamon mielonyMleko wlać do -
Przepis na Włoska sałatka
Co użyć do fenkuł ew. cykoria5 dag anchois Mięso, pomidory i fenkuł pokroić. Wymieszać. Obłożyć filetami anchois -
Przepis na Warkocze ze szpinakiem
Co użyć do szpinaku15 dag ricotty2 jajkaparmezan1 plaster szynki (1/2 cm)sólpieprzgałka muszkatołowa Rozwałkuj rozmrożone ciasto -
Przepis na Wątróbka siekana
Co użyć do l Sól, pieprz do smaku wątróbkę (wołową lub cielęc?) "opalić" żywym ogniem (upiec na ruszcie). Kuchnia żydowska -
Przepis na Wstążki indycze z pomidorkami
Co użyć do pomarańcza • 8 łyżek oliwy • 30 dag pomidorków koktajlowych • sól, pieprz Sposób przyrz?dzenia: Mięso pokroić (w -
Przepis na Wykwintne ślimaczki z polędwiczek wieprzowych
Co użyć do małe opakowanie śmietany • 1 łyżka majonezu • ½ tubki pasty makrelowej lub np. łosioiowej, sardelowej etc. • 4-6 ząbków -
Przepis na Włosko-amerykańskie hamburgery z serem
Co użyć do pokruszonego sera Gorgonzola (ok. 12dkg) • 1/3 szklanki suszonych pomidorów w zalewie z oliwy, osaczonych i posiekanych -
Przepis na Wiosenne kotlety z tofu
Co użyć do pokruszonego lub zmielonego • 1 szklanka zmielonego chleba razowego • 4 łyżki posiekanej zieleniny: natki z pietruszki -
Przepis na Wyśmienity piernik z marchwi
Co użyć do jabłka) • 1 i 1/2 szklanki oleju • 1/2 szklanki orzechów włoskich • 2 łyżeczki sody • szczypta soli • 2 szklanki mąki -
Przepis na White and black
Co użyć do mleka, 2 szczypty cynamonu Wykonanie: Cieple mleko wymieszać z miodem i cynamonem, aż do osiągnięcia jednolitego płynu -
Przepis na Wieloowocowa sałatka
Co użyć do ananasa w syropie 1 puszka koktajlu egzotycznego w syropie 15 dag bialych winogron 15 dag ciemnych winogron 3 banany -
Przepis na Wafle dla dorosłych
Co użyć do puszce1 masłoszkl. orzechów włoskich1/4 l ajerkoniaku Wykonanie Puszkę z mlekiem gotować 2,5 godziny, ostudzić -
Przepis na Walentynkowe kremowe serduszka
Co użyć do mąki, 4 jajka Krem: 3 płatki lub 3 łyżeczki żelatyny,500 ml mleka,1 op. budyniu waniliowego,50 g cukru,200 ml śmietany -
Przepis na Wytrawne ciasteczka
Co użyć do tłustego twarożku,1/2 szkl.mleka lub śmietanki rzadkiej,2 łyż. koniaku,1 żółtko,sól selerowa,5 oliwek nadziewanych -
Przepis na WIEDEŃSKIE ciasto migdałowo- wiśniowe
Co użyć do pieczenia- 50 g cukru- 1 cukier waniliowy- 1 białko- 100 g masła lub margarynyobłożenie:- 1 łyżka tartej bułki- 500 g -
Przepis na Wołowina po wiedeńsku
Co użyć do wołowych 1 cebula2 pietruszki 3 marchewki3 łodygi selera naciowego1 por 150 g świeżego chrzanukilka gał?zek -
Przepis na Wołowina po francusku
Co użyć do 200 g boczku surowego10 małych cebulek 2 ząbki czosnku 5 ziaren pieprzu 1 listek laurowy sól, pieprztymianek 2 -
Przepis na Warzywa na ostro po meksykańsku
Co użyć do kukurydzy 1 cebula 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz Wykonanie Cukinię umyć, pokroić na cieniutkie plasterki -
Przepis na Wołowina po meksykańsku
Co użyć do ząbki czosnku 1 pikantna czerwona papryczka chili 3 łyżki oleju sól pieprz 1 łyżeczka pikantnej papryki w proszku 1 -
Przepis na Wyrafinowana gorąca czekolada po meksykańsku
Co użyć do łyżek śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru szczypta chili szczypta cynamonu Wykonanie Mleko, smietanę i cukier puder -
Przepis na Wyśmienity pstrąg po norwesku
Co użyć do duża cytryna 1 duży pęczek koperku sól, sos: 5 lub 6 cebulek szalotek, pół kostki margaryny, jedno opakowanie serka -
Przepis na węgierska zupa gulaszowa
Co użyć do kapust?1 cebula3/4 kg ziemniakówsmalecsólsłodka i ostra papryka1-2 łyzki koncentratu pomidorowego mięso pokroić w -
Przepis na Wędzony łosoś z serem roquefortem w koszyku parmezanowym z sosem
Co użyć do Sałata zielona i czerwona 300 g- Papryka czerwona 100 g- Pomidory cherry 100 g- Oliwa z oliwek 50 ml- Ocet balsamiczny -
Przepis na Wyśmienity karp w winie
Co użyć do wytrawnego (białego lub czerwonego) wina sól pieprz 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 roztarty ząbek czosnku 2 cebule -
Przepis na wegetariańskie pierogi z kapustą i sezamem
Co użyć do łyżeczki soli, 125 ml gorącej wody • Farsz: 1/2 kg kapusty kiszonej, 3 cebule, 2 łyżki ziaren sezamu, • sól, pieprz -
Przepis na Waniliowy koktajl z wiśniami
Co użyć do bita śmietana • 2 wisienki koktajlowe • tarta czekolada Etapy przygotowania 1. Wlać do wysokiej szklanki zimną colę -
Przepis na Wieprzowina po tajsku
Co użyć do 2,5 cm korzeń imbiru, obrany i posiekany • 1 mała papryka chilli posiekana, • 500g mielonej wieprzowiny • 330 ml -
Przepis na Wieprzowina na ostro
Co użyć do • puszka czerwonej fasoli • 500 g mrożonej fasolki szparagowej • cebula • sól, pieprz, przyprawa warzywna, chili w -
Przepis na Wieprzowina po burgundzku
Co użyć do 1 średni ziemniak • 2 strąki papryki czerwonej • pół cebuli • 50 ml czerwonego wytrawnego wina • sól, pieprz, tymianek -
Przepis na Wieprzowina po chińsku
Co użyć do oleju szafranowego, • 1 łyżeczka korzenia imbiru, obranego, posiekanego, • 2 posiekane ząbki czosnku, • 1/4 szklanki -
Przepis na Wieprzowina z warzywami
Co użyć do dag imbiru • 30 dag brokulów • 2 marchweki • 1 papryka • 3 plasty ananasa • 3 lyzki oleju, sosu sojowego i przecieru -
Przepis na Wieprzowina w słodko-ostrym sosie
Co użyć do olej do smażenia i frytowania Marynata: • 3 łyżki sosu sojowego • 3 łyżki wina ryżowego lub sherry • 2 łyżeczki cukru • -
Przepis na Wieprzowina z brzoskwiniami.
Co użyć do puszki • 2 łyżki mąki • 4 grube plastry sera żółtego • 4 łyżki masła • 150 ml półsłodkiego wina • 4 łyżki śmietany • 2 -
Przepis na Wieprzowina z pieczarkami i papryką
Co użyć do czerwone papryki • 1 żółta papryka • cebula • kolendra • bazylia • przyprawa do mięsa duszonego • papryka ostra • -
Przepis na Wieprzowina z dynią
Co użyć do maki • 200 ml smietany • 4 lyzki marynowanej dyni oraz pol szklanki marynaty • sol, pieprz, 1 szklanka wody Etapy -
Przepis na Wieprzowina po flamandzku
Co użyć do łopatka) • 2 butelki jasnego piwa do sosu • 1 butelka piwa dla kucharza • 4 kromki gruboziarnistego razowego chleba • 2 -
Przepis na Wieprzowina po tajsku z bazylią
Co użyć do 1 szklanki liści bazylii • 2-3 cebulki dymki • 3-4 łyżki oleju (z oliwek lub arachidowego) • 4 ząbki czosnku • 3 -
Przepis na Wieprzowina w sosie ananasowym
Co użyć do długoziarnistego • 1 pęczek dymi • 1 puszka ananasów w plasterkach • 1 szklanka rosołu (instant) • 2 łyżki margaryny • -
Przepis na WIEPRZOWINA W SOSIE BARBECUE
Co użyć do oliwy z oliwek • łyżka masła • po pół łyżeczki cukru, imbiru i soli • szczypta pieprzu sos barbecue: • pół łyżeczki -
Przepis na Wieprzowina na czerwono
Co użyć do cukru • kawałek imbiru ( dł. 3 cm ) • 1 łyżeczka cynamonu • szczypta anyżu • 1 łyżka wina ryżowego • 5 łyżek sosu -
Przepis na Wieprzowina z jajkiem
Co użyć do jajka • 3 cebule dymki • 100 ml sosu sojowego • 1 łyżeczka imbiru • 1 łyżka wina białego wytrawnego • olej Etapy -
Przepis na Wieprzowina po gruzińsku
Co użyć do pomidor • 3 dkg koncentratu pomidorowego • 20 dkg fasolki szparagowej • 10 dkg ogórków kiszonych • 6 dkg cebuli • 3 dkg -
Przepis na Wieprzowina w zielonym pieprzu
Co użyć do sól, cukier, cytryna • szklanka czerwonego wina • śmietana • oliwa z oliwek • cebula Etapy przygotowania 1. Polędwiczkę -
Przepis na Wieprzowina w sosie wlasnym
Co użyć do kawalki ,dokladnie takie z • jakich robimy kotlety schabowe/ • pol cebli,kawaleczek pora,mala marchewka,pol pietruszki -
Przepis na Wieprzowina duszona z ciecierzycą
Co użyć do sól • cebula, 150 g wędzonego boczku • puszka ciecierzycy, 3 łyżi oliwy z oliwek • 2 ziarenka ziela angielskiego -
Przepis na Wieprzowina w pomidorkach
Co użyć do serdelków • 80 dag pomidorów w zalewie • 1-2 łyżki mąki pszennej • 3 duże cebule • 1-2 strąka papryki czerwonej • sok z -
Przepis na warzywne pychotki ryżowe
Co użyć do łyżki oliwy • mrożone warzywa • imbir starty • gałązka świeżego lubczyku • dwie świeże cebule • curry • dwie kostki -
Przepis na Wiedeńska zupa czosnkowa
Co użyć do topione • wywar z warzyw lub kostki • bazylia • oliwa Etapy przygotowania 1. Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę i -
Przepis na Wołowina z curry i pomarańczami
Co użyć do godzinyTrudność: łatweSkładniki na 4 porcje • 1 - 3 łyżki oleju roślinnego • 225 g cebulek dymek, przeciętych na -
Przepis na Wermut z wódką
Co użyć do kilka kropli soku z cytryny Etapy przygotowania Do wysokiej szklanki wlać schłodzone wódkę i wermut, dopełnić -
Przepis na Wino z głogu i dzikiej róży
Co użyć do Kwasek cytrynowy 125 g • Syrop cukrowy 3 l (z 2 kg cukru) • Matka drożdżowa (z drożdży Madera lub Sherry) • Pożywka -
Przepis na Wino z ziemniaków
Co użyć do pomarańcze • 2 cytryny • 8 dkg imbiru Etapy przygotowania 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach w 5 litrach wody. Gdy będą -
Przepis na Wino Ciociosan
Co użyć do dkg drożdży • 20 goździków • 10 ziaren ziela angielskiego • 10 ziaren pieprzu • 10 dkg rodzynek • 2 opakowania cukru -
Przepis na WANILIOWA CHMURKA
Co użyć do waniliowy, 20 dag brzoskwiń z syropu Etapy przygotowania 1. Mleko zagotować i przestudzić. 2. Żółtka utrzeć z -
Przepis na Wiśnie w likierze
Co użyć do litra • Cukier Etapy przygotowania 1. Wiśnie umyć, osuszyć, wsypać do pełna do litrowego słoika 2. Wsypać 5 -
Przepis na Wino z rodzynek
Co użyć do cynamon do smaku Etapy przygotowania 1. Do garnka najlepiej kamiennego wrzucić rodzynki i zalać przegotowaną -
Przepis na Wołowina z brzoskwiniami
Co użyć do cebul 7 przecierów pomidorowych 2 puszki brzoskwiń Planta, Vegeta, pieprz Na patelni obsmażyć pokrojona w plastry -
Przepis na Wątróbka wołowa z ziołami
Co użyć do mięty 3 duże ząbki czosnku Wykonanie Wątrobę włożyć na godzinę do zamrażalnika, żeby podmarzła. Zioła i czosnek -
Przepis na Wołowina z czerwoną kapustą i pomidorami
Co użyć do kapusty 3 średnie dojrzałe pomidory 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 -
Przepis na Wołowina z jabłkami na ostro
Co użyć do pieprz cayenne 1 duże kwaśne jabłko 1 cebula 2 łyżki oleju1 łyżka musztardy francuskiejz ziarenkami gorczycy1 łyżka -
Przepis na Wołowina z oliwkami
Co użyć do plastry chudego boczku-3 łyżki zielonych oliwek bez pestek-75 dag ziemniaków-pęczek zieleniny (natki pietruszki lub -
Przepis na Wołowina z pastą serowa
Co użyć do duża cebula-20 dag żółtego, lekko pikantnego sera-1 jajko-sól -pieprz-ewentualnie trochę sproszkowanej papryki-oliwa i -
Przepis na Wspaniała pieczeń wołowa z warzywami
Co użyć do cebule. włoszczyzna, olej, 3 listki laurowe, łyzeczka rozmarynu, łyżeczka tymianku, 1/2 l. rosołu, 1/2 l. czerwonego -
Przepis na Wątróbka cielęca duszona w śmietanie
Co użyć do śmietany,20 dkg cebuli (dymki lub szalotki), natka pietruszki,sól,pieprz,cukier do smaku,tłuszcz do smażenia. Sposób -
Przepis na Warzywa z jajkiem
Co użyć do kalafiora * 1jajko * 2 łyżki masła prawdziwego * trochę posiekanego szczypiorku(niekoniecznie) Przygotowanie:Warzywa -
Przepis na Wykwintna surówka z marchwi
Co użyć do jabłko • pomarańcza • sok z pół cytryny • pół łyżeczki cukru • odrobina soli, • jogurt naturalny dla połączenia -
Przepis na Wiśniowe szaleństwo
Co użyć do jogurt naturalny • likier wiśniowy • podkład gotowy - kakaowy • bita śmietana • czekolada w płynie Etapy przygotowania -
Przepis na Winogrona w miseczkach
Co użyć do waniliowego • kiść ciemnych winogron • 6 żaroodpornych miseczek Etapy przygotowania 1. Wymieszaj jajka z mlekiem i -
Przepis na Winny czosnek
Co użyć do główek czosnku • szklanka octu 10 % • 10 łyżek oleju słonecznikowego • 20 dag cukru • 2 łyżki soli • 2 łyżki grubo -
Przepis na Wieprzowina a la vas
Co użyć do • 3-4 lyzki musztardy • pieprz,sol • olej do smazenia Etapy przygotowania 1. Po usunieciu kosci z miesa pokroic w -
Przepis na Węgierskie cappuccino
Co użyć do mąki pszennej • 1/3 szkl maki ziemniaczanej • 1/3 szkl kakao • 2 łyżki oleju • 4 jaja • 1 1/2 łyżeczki proszku • 1/2 -
Przepis na Węgry
Co użyć do kiełbasy • 1 szklanka kwaśnej śmietany • 1 łyżka maki • 1 ząbek czosnku • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki • sól -
Przepis na Wątróbka z groszkiem
Co użyć do groszku • 100 ml czerwonego wina • 100 ml śmietany • 30 ml koniaku • cebula • olej • słodka czerwona papryka • pęczek -
Przepis na Węgierska zupa z kapusty
Co użyć do masła • 1 litr rosołu wołowego • 3 żółtka • 2 łyżki śmietany • 2 łyżki mąki • sól i pieprz Etapy przygotowania 1. W -
Przepis na WŁOSKIE SOMBRERO
Co użyć do 30ml Amaretto 40ml śmietana Składniki wymieszać w shakerze z paroma kostkami lodu. Przelać przez sitko do szklanki -
Przepis na Wiśniowy placek z kokosem
Co użyć do waniliowe 1 niepełna szklanka mąki pszennej 1 niepełna szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa -
Przepis na WALTERS
Co użyć do łyżki barowe - sok cytrynowy Składniki wymieszać w shakerze z paroma kostkami lodu. Przelać przez sitko do szklanki -
Przepis na WHISKY SOUR
Co użyć do cukier pudersok z pól cytryny1/2 plasterka pomarańczy Składniki dobrze wymieszać w shakerze z paroma kostkami lodu -
Przepis na WODKA ORANGE
Co użyć do 1/3 szklanki wypełnić gruzem lodowym. Wlac wódkę i dopełnic sokiem pomarańczowym -
Przepis na Wiśnie marynowane
Co użyć do 2 szklanki wody , kilka goździków , trochę cynamonu Wykonanie: Umyte i osączone wiśnie włożyć do garnka. Cukier -
Przepis na Wątróbka z rabarbarem
Co użyć do kwaskowatych jabłek50 g cebuli20 g masła2 łyżki octu winnego100 ml wywaru z kostki (najlepiej cielęcego)1 łyżeczka -
Przepis na Wołowina przekładana chrzanem
Co użyć do dag słoniny, marchew, pietruszka, por, seler, półtorej szklanki bulionu, 5-6 łyżek tartego chrzanu, cebula, 2-3 liście -
Przepis na Wołowina ze śliwkami
Co użyć do lub 20 dkg śliwek suszonych, 1 szklanka piwa, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka cukru, pieprz, sól Wykonanie: Wołowinę umyć -
Przepis na Wieprzowe kulki z cytryną
Co użyć do 3 łyżki posiekanej pietruszki- sok i miąższ z połowy cytryny- 1 jajko- 1 kieliszek białego wina- 2 liście laurowe- 40 -
Przepis na Wytrawny sos z czarnych porzeczek
Co użyć do czarnych porzeczek- 1 łyżka octu z czerwonego wina Wykonanie: Wino zagotować z cukrem, aż zmniejszy swą objętość o -
Przepis na Wieprzowina o tygrysiej skórce
Co użyć do białego wina- 50 ml ciemnego sosu sojowego- 2 łyżki cukru- 1 łyżka cebulki dymki pokrojonej w słomkę- 1 ząbek czosnku -
Przepis na Warstwowe ciasto migdałowo-malinowe
Co użyć do pół kostki zimnego masła, 20 dag cukru, cukier waniliowy, 2 jaja. Nadzienie: 50 dag malin, 45 dag konfitury z malin -
Przepis na Wiśniowo-borówkowy placek z kruszonką
Co użyć do pszennej120 g mąki ziemniaczanej170 g cukru2 jajka330 g masła200 g masy marcepanowej1/2 łyżeczki aromatu migdałowego100 -
Przepis na Walijski keks
Co użyć do dag mąki tortowejopakowanie proszku do pieczenia7 dag bakalii50 ml koniakuskórka cytrynowaskórka pomarańczowaoliwa do -
Przepis na Wieprzowina na czerwono
Co użyć do ząbki czosnku obrane i przeciśnięte przez praskę- 2 łyżki octu ryżowego lub wytrawnego sherry- 2 łyżki sosu hoisin- 2 -
Przepis na Wołowina z imbirem i warzywami
Co użyć do dag marchwi i cukinii- 1 zielona papryka (20 dag)- 1 cebula (10 dag)- 2 dymki- 5-7 dag imbiru- 100 ml bulionu -
Przepis na Wesołe krakersy
Co użyć do dziur- mała foremka do wycinania ciasteczek (kwiatek)- odrobina ketchupu- pędzelek Wykonanie:1. pokroić ser w plastry2 -
Przepis na Wiosenne ciasteczka
Co użyć do żółtko1 łyżeczka proszku do pieczenia1 torebka cukru waniliowego2 łyżki kwaśnej śmietanypół szklanki cukru Wykonanie:1 -
Przepis na Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
Co użyć do ogórki 1 jabłko 1 cytryna lub 3 - 4 łyżki octu winnego 3 - 4 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżeczka cukru sól Kapustę -
Przepis na Wigilijna zupa migdałowa
Co użyć do 2-3 migdały gorzkie (jeśli są)- 5 szklanek mleka- 2 łyżki cukru- łyżka masła (niekoniecznie)- garść rodzynków -
Przepis na Wigilijna zupa grzybowa z łazankami
Co użyć do masła lub oleju,1 duża garść grzybów suszonych,najlepiej prawdziwków,sól,pieprz,listek bobkowy,1 śmietana,zielona -
Przepis na Wino grzane z żółtkami
Co użyć do kawałek cynamonu, 2-3 łyżki cukru. Żółtka utrzeć z cukrem, stawiając naczynie na parze. Część wina zagotować z -
Przepis na Wątróbka po meksykańsku
Co użyć do boczku, - 0,5 kg wieprzowinki albo piersi kurczaka, - 4 cebule, - puszka kukurydzy, - puszka czerwonej fasoli -
Przepis na Wykwintny strudel orzechowy
Co użyć do 8 dag cukru- 5 dag masła- 20 dag mielonych orzechów włoskich- 10 dag tartych biszkoptów- 1/2 łyżeczki cynamonu- skórka -
Przepis na Wieniec drożdżowy
Co użyć do skórka cytrynowa,szklanka śmietanki,18 dag mąki,1 dag sproszkowanych drożdży (ekstrakt),łyżeczka masła i łyżeczka mąki -
Przepis na Winny krem z winogronami
Co użyć do czerwonego wina wytrawnego,125 ml śmietany kremówki,8 ciemnych winogron. Sposób przyrządzenia: Żelatynę -
Przepis na Włoska zupa cebulowa
Co użyć do margaryny2 marchewki2 pietruszki1/2 selera40 dag cebuli4 łyżki ryżupęczek natkisólpieprz Wykonanie: Dwie ćwiartki -
Przepis na Włoska minestrone
Co użyć do żółtej2 pomidorypęczek świeżej bazylii4 szklanki rosołu warzywnego z kostki4 łyżki olejusólpieprzsos worcester1 łyżka -
Przepis na Wigilijne bakaliowe ciasteczka
Co użyć do orzechów laskowych orzechów arachidowych daktyli migdałów rodzynek suszonych moreli śliwek suszonych (fig albo -
Przepis na Wątróbki drobiowe po francusku
Co użyć do wędzonego boczku 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/8 l bulionu z kostki szczypta tymianku sól, pieprz Wykonanie Wątróbki -
Przepis na Włoska zupa jarzynowa z sosem pesto
Co użyć do groszku - 10 dag drobnego makaronu - 2 młode pory - pęczek młodej marchewki - 2 młode ziemniaki - cukinia - ząbek -
Przepis na Włoskie Panforte di Siena
Co użyć do kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej - 5 dag czekolady mlecznej - 15 dag obranych migdałów - 5 dag mąki - 1 -
Przepis na Włoskie pulpety z mozzarellą, pomidorami i anchois
Co użyć do kajzerki - 3 łyżki mleka - 1 jajko - 2 duże dojrzałe pomidory - 1 serek typu mozzarella - 6 odsączonych filecików -
Przepis na Wigilijne naleśniki z nadzieniem serowym
Co użyć do jajka 1/8 litra śmietany i ok. 1/8 litra mleka starta skórka z połówki cytryny 30 g masła masło do smażenia Na -
Przepis na Wyjątkowy tort śmietanowy
Co użyć do 400 gr śmietany 2 łyżeczki sody cukier waniliowy 3,5 łyżki kakao KREM: 1,5 l śmietany (22%) szklanka cukru 3 -
Przepis na Wigilijna sałatka z tuńczyka
Co użyć do Pudliszki 2 czerwone papryki 2 jaja na twardo Majonez Hellmans albo Winiary dekoracyjny. Do dekoracji: listek sałaty. -
Przepis na Wigilijny karp z kurkami
Co użyć do kurek 250 g. kwaskowej śmietany (18%) 2 żółtka Troszkę masła Oliwa i mąka do smażenia. Sposób wykonania 1. Filet z -
Przepis na Witrażyki na Boże Narodzenie
Co użyć do jajko, - łyżka kakao, - łyżeczka przyprawy piernikowej, - łyżeczka sody oczyszczonej, - 600 g mąki. Sposób wykonania -
Przepis na Wigilijne cisteczka z orzeszkami
Co użyć do 3/4 szklanki cukru - 2 pałskie łyżeczki proszku do pieczenia - żółtka - śmietana - pokrojone orzechy włoskie Sposób -
Przepis na Wędlina Świąteczna
Co użyć do 1/2 szklanki soli (wedlug smaku i rodzaju miesa) 1 lyzka cukru 1 /2 plaskiej lyzeczki pieprzu mielonego 1 /2 plaskiej -
Przepis na Wigilijny karp zapiekany w białym winie
Co użyć do łyżki stopionego masła 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka szałwii z majerankiem sól pieprz 1 łyżka bułki tartej -
Przepis na Wigilijny karp faszerowany pieczony
Co użyć do cebula 25 dag pieczarek 1 łyżka posiekanej natki 2 szklanki bułki (np. kajzerki okrojonej ze skórki) pokrojonej w -
Przepis na Wigilijny pasztet z ryby
Co użyć do białego wina 3 łyżki Sosu Sojowego Jasnego 3 rozbite jajka 1 /3 szkl. posiekanej cebuli 1 zielona papryka pokrojona w -
Przepis na Wigilijne koreczki śledziowe
Co użyć do cebula 2 łyżki oleju 1/2 cytryny 10 małych ogórków konserwowych 2 plastry łososia natka pietruszki Sposób przygotowania -
Przepis na Wigilijne śledzie w prawdziwkach
Co użyć do 2 białe cebule 5 dag suszonych prawdziwków 1 łyżka masła 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki sparzonych orzechów laskowych -
Przepis na WANILIA
Co użyć do tylko w niewielkich dawkach. Dodaje się ją prawie do wszystkich słodyczy, kremów, delikatnych ciast, tortów, placków -
Przepis na WASABI
Co użyć do zbliżony do chrzanu, bardzo ostry smak. W kuchni japońskiej używana przede wszystkim do sushi -
Przepis na Wiedeński strudel z wiśniami
Co użyć do szczypta soli tłuszcz do formy cukier puder do posypania Nadzienie: 500 g wiśni 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru -
Przepis na Wołowina w winie
Co użyć do selera naciowego 2 marchewki 1 cebula 3 łyżki oliwy 2-3 łyżki masła sól świeżo zmielony pieprz łodygi iwy 375 ml -
Przepis na Wieprzowina z kminkiem
Co użyć do 1 szklanka białego wytrawnego wina, 1 1/2 łyżeczki kminku w proszku, 3-4 ząbki czosnku, 5 cienkich plasterków cytryny -
Przepis na Wieniec norweski
Co użyć do mleka 4 dkg. drożdży 2 łyżki cukru 2 czubate łyżki masła Nadzienie: 8 dkg. masła 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru -
Przepis na Wołowina w sosie z czarnej fasoli
Co użyć do rostbefu 1 rozgnieciony ząbek czosnku 1 małe czerwone chili, bez pestek, drobno posiekane 1 iyżka ciemnego sosu -
Przepis na Wykwintna sałatka z awokado i kurczakiem
Co użyć do 1 łyżka soku z cytryny 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki 55 g prażonych płatków migdałowych 1/2 -
Przepis na Warzywne roladki
Co użyć do 50 g marchwi - 1/4 pora - 30 g kiełków sojowych - 1/2 cebuli - czosnek - 1/2 bialka - sól Przygotowanie: Marchew i por -
Przepis na Warzywa duszone w jogurcie
Co użyć do czerwona i zielona • pieczarki, szklanka naturalnego jogurtu • 1/4 szklanki rosołu drobiowego (z kostki) • -
Przepis na Wołowina duszona z rzepą
Co użyć do dkg wołowiny bez kości • 30 dkg czarnej lub białej rzepy • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki sosu sojowego • -
Przepis na Włoski rosół z knedelkami
Co użyć do łyżki tartego sera np. Parmezanu - 6 łyżek tartej bułki - gałka muszkatołowa - sól, świeżo zmielony pieprz wartość -
Przepis na Wódka cytrynowo-miodowa
Co użyć do miodu, 1 szklanka cukru Wykonanie 1. Cytryny zalać wrzątkiem, obrać ze skórki i zalać skórki litrem spirytusu. Zamknąć -
Przepis na WIGILIJNA KAPUSTA Z JAŁOWCEM i ŚLIWKĄ KALIFORNIJSKĄ
Co użyć do cebule 10 dag suszonych śliwek kalifornijskich 4 łyżki oleju 2 łyżki masła listek laurowy 6-8 jagód jałowca 2 szkl -
Przepis na Warzywa w sosie śmietanowym
Co użyć do cukinia - 2 (najładniej różnokolorowe) strąki papryki - 1- 2 cebule - 2 jajka - szklanka śmietany - pół szklanki -
Przepis na Wołowina z cytryną pieczona w folii
Co użyć do pieprz, pół łyżeczki oliwy z oliwek Sposób wykonania: Umyte mięso osuszyć, skropić obficie sokiem z cytryny i oliwą z -
Przepis na Wołowina w sosie paprykowym
Co użyć do łopatki) - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - pęczek posiekanej dymki - 1 mała czerwona papryka - 1 łyżeczka sproszkowanej -
Przepis na Warzywna mieszanka z ryżem
Co użyć do słodka - 100 g kalafiora - 100 g brokułów - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - 4 łyżki masła - 1 łyżka soku z cytryny - 2 -
Przepis na Wykwintny ryż
Co użyć do 1-2 łyżki oliwy - 2-3 szklanki bakalii (rodzynki, suszone morele, suszone śliwki) - 100 g daktyli - 100 g orzechów -
Przepis na Whisky z wermutem
Co użyć do wermutu 25 ml Pernod Sposób przygotowania Shaker wypełnić lodem, a następnie umieścić wszystkie składniki. Mieszać -
Przepis na Wykwintny półmisek z przekąskami
Co użyć do feta 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki suszonej papryki 3 łyżki orzeszków pistacjowych 1 mała bagietka 15 dag sosu -
Przepis na Waniliowa kawa z bitą śmietanką
Co użyć do łyżeczki cukru waniliowego 1/3 szklnaki zaparzonej kawy Łyżka cukru Bita śmietana w sprayu Sposób przyrządzania: Aby -
Przepis na Wędzony łosoś z chrzanową bitą śmietaną
Co użyć do słodkiej śmietanki, szczypta cukru, 3 łyżki tartego chrzanu, 1 łyżka soku z cytryny, sól. Sposób przyrządzania -
Przepis na Wołowina w sosie chrzanowym z migdałami
Co użyć do cebula parę ziaren pieprzu i ziele angielskie sól Składniki na sos: 0,5 l mleka 4 dag migdałów 8 dag masła 2 łyżki -
Przepis na Wędzona pierś bażanta z sufletem grzybowym
Co użyć do • 1 łyżka siemienia lnianego • 1 łyżka bułki tartej • 50 ml sosu pieczeniowego • 30 g ugotowanych grzybów suszonych • -
Przepis na Warstwowa delicja owocowa
Co użyć do wanilii 4 żółtka 2 jajka 280 g drobnego cukru 200 g mąki 80 g masła 400 g malin miąższ z 8 fig 500 g suszonych śliwek -
Przepis na Winegret meksykański
Co użyć do • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, • po pół strąka czerwonej i żółtej papryki drobno posiekanej, • łyżka -
Przepis na Wegetariańska zupa ze świderkami
Co użyć do roślinnego 400 gr. kukurydzy 2 łyżki oliwy 1 drobno pokrojona cebula 1 marchewka pokrojona w kostkę 2 pokrojone nóżki -
Przepis na Wieprzowina w cieście chlebowym
Co użyć do schabu lub od szynki) • łyżeczka majeranku • 3 łyżki oleju • sól, pieprz Ciasto: • 30 dag mąki -
Przepis na Wietnamska sałatka z kurczaka
Co użyć do wietnamska lub zwykła azjatycka bazylia (ewentualnie zwykła bazylia) garść kiełków sojowych kawałki pieczonego kurczaka -
Przepis na Wołowina z bambusem i kluskami
Co użyć do imbiru sos sojowy łyżka mirinu ½ kg chudej wołowiny 2 łyżki sosu rybnego puszka pędów bambusa puszka kasztanów wodnych -
Przepis na Wieża z kanapek
Co użyć do żółtkami 150 g kremowego sera o słodkim smaku 3- 4 ugotowane żółtka łyżeczka musztardy łyżeczka majonezu 2 łyżki soku -
Przepis na Wędzone koreczki
Co użyć do suszonych bez pestek 12 długich cienkich plastrów boczku 2 łyżki oleju tymianek, świeża bazylia Sposób przyrządzenia -
Przepis na Winogrona w płaszczyku z cielęciny
Co użyć do łyżeczki Winogrona 10 szt. Olej 75 ml. Primerba bazyliowa Knorr 10 g. Primerba czosnkowa 10 g. Pieprz czarny mielony 2 -
Przepis na Warkocze z mięsa
Co użyć do wieprzowych i szynki cielęcej 100 ml sosu sojowego 100 ml bulionu 3 ząbki czosnku sól, pieprz, sok z cytryny, olej -
Przepis na Walentynkowy Bounty
Co użyć do szklanka maki tortowej, 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 1/2 litra -
Przepis na Wielkanocny sernik
Co użyć do • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 2 łyżki kwaśnej śmietany • 6 łyżek cukru • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 80 dag -
Przepis na Wielkanocne ciasto ze śmietanką
Co użyć do mielonych orzechów laskowych 15 dag mąki Krem: 16 g żelatyny 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 2 jajka 12 dag cukru 4 cl -
Przepis na Wielkanocne pisanki
Co użyć do dag kaszy manny * 10 dag biszkoptów * 5 dag wiórków kokosowych * 50 ml czystej wódki Do dekoracji: * cukier puder * -
Przepis na Wielkanocny barszcz z chrzanem
Co użyć do kg kiełbasy wędzonej 5 jajek chrzan ćwikłowy smietana ` sól , pieprz , vegeta ( wedle uznania) 1 litr wody z tłuszczem -
Przepis na Wielkanocne jajo w cieście francuskim
Co użyć do 6 jajek - 3 łyżki octu winnego - do smarowania ciasta: - 1 jajko - do przybrania: - szczypiorek SOS: - 2 cebule (15 -
Przepis na Wielkanocna sałatka z jajek
Co użyć do zielonego groszku z puszki 5. 2 pomidory 6. pęczek szczypiorku 7. papryki konserwowe 8. sól, pieprz Przygotowanie: 1 -
Przepis na Wielkanocna święconka
Co użyć do dkg boczku gotowanego * 15 dkg kiełbasy pieczonej * 5 ugotowanych żółtek * 1 łyżka mąki * 2 łyżeczki jarzynki * 4 jajka -
Przepis na Wielkanocne warzywa
Co użyć do * kilka łodyg selera naciowego * 50 dkg brokułów (mogą być mrożone) * 3 kostki bulionu warzywnego * puszka szparagów * -
Przepis na Wiosenny sos
Co użyć do Białka posiekać drobniutko. Żółtka rozetrzeć z sokiem z 3 cytryn. Można dodać ½ łyżki świeżo utartego chrzanu. Umyć i -
Przepis na Warkocz na wielkanocny stół
Co użyć do szkl. mleka * 5 dkg drożdży * 4 dkg cukru * cukier waniliowy * skórka otarta z cytryny * sól Sposób przygotowania -
Przepis na Wielkanocne koszyczki bezowe
Co użyć do marcepana Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywną pianę i nie przerywając ubijania, dosypywać powoli cukier -
Przepis na Wielkanocny mazurek bez pieczenia
Co użyć do cukru pudru * 3 jaja * 4 paczki herbatników * 10 dkg orzechów * 10 dkg rodzynek * 2-3 łyżki kakao * 1/2 tabliczki -
Przepis na Wielkanocna kiełbasa z mięsem i kapustą
Co użyć do cielęcego lub chudych wieprzowych żeberek * 50-60 dag kiszonej kapusty * oliwa * 2 ząbki czosnku * kminek * pieprz * -
Przepis na Wielkanocna zupa
Co użyć do cebule 2 łyżki oleju pieprz 2 l bulionu drobiowego 1 pęczek koperku 2 cytryny 1 łyżka masła Sposób wykonania: Ryż -
Przepis na Wielkanocna kaczka z ananasem
Co użyć do szklanki mleka 1 cebula 1 jajko 1 puszka ananasa 4 łyżki oleju 1 pęczek dymki 1 szklanka bulionu drobiowego 2 łyżki -
Przepis na Wielkanocna galaretka
Co użyć do płat piersi z kurczaka • włoszczyzna • 2 kostki rosołowe • 6 łyżeczek żelatyny • sól • pieprz Etapy przygotowania 1 -
Przepis na Wielkanocny ananasowiec z marcepanem
Co użyć do szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek kakao 5 łyżek mleka puszka ananasów opakowanie masy marcepanowej -
Przepis na Wiosenne naleśniki
Co użyć do twarogu półtłustego(250 g) • 5 łyżek śmietany • pęczek szpinaku • cebula • sól,pieprz ETAPY PRZYGOTOWANIA: 1 -
Przepis na Wiosenne ziemniaczki czosnkowe
Co użyć do pieprz, 2 ząbki czosnku • 500 ml jogurtu naturalnego • oliwa z oliwek WYKONANIE: 1. Ziemniaki obrać, gotować w osolonej -
Przepis na Wiosenny sos z ziołami
Co użyć do ogórki • pęczek listków mniszka • pęczek listków pierwiosnka lekarskiego (niekoniecznie) • pęczek cebulki dymki wraz ze -
Przepis na Wiosenny krem
Co użyć do kukurydziana • olej • sos sojowy WYKONANIE: 1. Zmielić w młynku do zboża np. kaszę gryczaną, pęczak, jaglaną, owies -
Przepis na Witaminka
Co użyć do szczypioru • 4 płaskie łyżki masła lub margaryny • 10 dag lekko obsuszonego sera gouda • 1 pojemnik śmietanki kremówki -
Przepis na Wiosenne śniadanie
Co użyć do pęczek szczypiorku • 3 pomidorki koktajlowe • pęczek rzodkiewek • ogórek • 2 ząbki czosnku • 100 ml jogurtu naturalnego -
Przepis na Wiosna po chińsku
Co użyć do 20 dag młodego zielonego groszku w strączkach - 40 dag filetów z piersi kurczaka - łyżka nasion sezamu - 2 łyżki oleju -
Przepis na Wiosenne sajgonki
Co użyć do soi * 10 g suszonych czarnych grzybów chińskich (uszaków * 1 mała marchewka * 6 młodych cebulek * 30 g ryżowego -
Przepis na Winny kurczak wiosenny
Co użyć do pieprz do smaku * 1 marchewka * 1 cebula * 1 seler naciowy * 1/4 masła * 2 szklanki białego wytrawnego wina * 1 -
Przepis na Wiosenna przyjemność
Co użyć do świeże * 1 banan * 14 łyżek koniaku WYKONANIE: Kiwi obieramy: 2 owoce kroimy w plasterki - 1 owoc w kosteczkę. Ananasy -
Przepis na Wiosenne sarmi
Co użyć do 2 - 3 zielone cebulki, 1/3 szkl. ryżu, 5 - 6 łyżek tłuszczu, 1 jajko, czarny pieprz, młode liście lipy (chrzanu i -
Przepis na Wołowa polędwica z czerwoną porzeczką
Co użyć do łyżki oleju, * 30 dag czerwonych porzeczek, * 2 duże pomarańcze, * łyżeczka mąki ziemniaczanej, * sól, * pieprz SPOSÓB -
Przepis na Wielkanocny pasztet z królika z pistacjami
Co użyć do łopatki wieprzowej bez kości • 150 g wędzonego boczku • 100 g wątróbek cielęcych • 2 jajka • 1 mała cebula • 2 suszone -
Przepis na Wiejska potrawka z kurczaka z winogronami
Co użyć do oliwek * 3 posiekane cebule w kostkę * 1 posiekany ząbek czosnku * 1/4 szklanki soku z zielonych winogron * 1 kostka -
Przepis na Wędzony kurczak na winnej kapuście
Co użyć do posiekana cebula * 2 posiekane szalotki * 2 ząbki czosnku * poszatkowana główka czerwonej kapusty * 150 ml czerwonego -
Przepis na Wiosenna świeżość
Co użyć do pęczek rzodkiewek, - 1/2 pęczka koperku, - 1 kefir naturalny, - 1 łyżeczka oliwy, - sól, pieprz, cukier, - opcjonalnie -
Przepis na Wermut
Co użyć do przyprawione m.in. korą chińską, goździkami, szałwią i skórką z gorzkich pomarańczy. Zawiera ok. 15- 18 proc. alkoholu -
Przepis na Wieprzowina z ryżem curry
Co użyć do szklanki rosołu 6 łyżek kwaśnej śmietany 3 łyżki oleju 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki curry 10 dag rodzynek 4 -
Przepis na Wieprzowina na dziko
Co użyć do kostkę, 10 dag boczku peklowanego pokrojonego w kostkę, 2 cebule pokrojone w kostkę, 20 dag pieczarek pokrojonych w -
Przepis na Wieprzowina w majeranku
Co użyć do mąka 1,5 szklanki bulionu WYKONANIE: Wieprzowinę pokroić w kostkę, obsmażyć, cebule drobno posiekać i dodać do mięsa -
Przepis na Wiosenny sandwich
Co użyć do kiełków brokuła 1 filiżanka kiełków słonecznika 1 zielony ogórek, pokrojony w plastry 1 mała cebulka, pokrojona w -
Przepis na Winna galaretka z brzoskwiniami
Co użyć do galaretka o smaku brzoskwiniowym 150- 200 ml śmietany kremówki duża łyżka cukru pudru WYKONANIE: W rondlu zagotować -
Przepis na Wyborny gulasz
Co użyć do podczas duszenia; 2. mięso powinno być obsmażane w bardzo wysokiej temperaturze, na silnie rozgrzanym tłuszczu; w -
Przepis na Wiosenny kurczak w winie
Co użyć do smaku * 1 marchewka * 1 cebula * 1 seler naciowy * 1/4 masła * 2 szklanki białego wytrawnego wina * 1 szklanka bulionu -
Przepis na Wiosenne ogórki małosolne
Co użyć do kopru lub nasiona kopru - 3 średnie ząbki czosnku Przygotowanie: 1.Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy końcówki. Układamy -
Przepis na Wołowina po chłopsku
Co użyć do rostbef) , mała główka czosnku , 3 łyżki mąki , 2- 3 łyżki masła , 20 dag cebuli , sól, pieprz WYKONANIE: Mięso opłukać -
Przepis na Wino afrodyzjakowe
Co użyć do białego wytrawnego wina * 50 ml spirytusu 96% WYKONANIE: Rozgniecione pestki czereśni wraz z nasionami, zalać w -
Przepis na Wieprzowina w czarnej kawie
Co użyć do czosnku, 10 gad masła, 3/4 szklanki mocnej kawy naturalnej, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, oregano, bazylia, majeranek -
Przepis na Warzywne kulki
Co użyć do dag bryndzy ogórek pół pęczka rzodkiewek kilka liści sałaty 5 łyżek posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek -
Przepis na Wiosenno- letnia sałatka z soczewicą
Co użyć do ml jogurtu naturalnego 1 pęczek rzodkiewek 1 marchewka 1 cebula sól i pieprz do smaku gałązka koperku do przybrania -
Przepis na Warzywa w pergaminie po grecku
Co użyć do ziemniaki - marchewka - cebula - 2 pomidory - 2 ząbki czosnku - sól - pieprz - chili - suszone oregano - oliwa z oliwek -
Przepis na Weihnachten Gluhwein
Co użyć do cytryny • 200 ml rumu • 2 łyżeczki rodzynek • 2 łyżeczki drobno posiekanych migdałów • Szczypta cynamonu, goździków i -
Przepis na Wątróbka berlińska
Co użyć do cebule • 2 duże jabłka • 3 łyżki mąki • 10 dag masła • 1 łyżeczka soli WYKONANIE: 1. Wątróbkę oczyścić z błon i -
Przepis na Wołowina szmurowana po kaszubsku
Co użyć do szklanka wywaru z jarzyn lub rosołu, 3 duże cebule, 10 ząbków czosnku, łyżeczka majeranku, sól, pieprz, SPOSÓB -
Przepis na Wykwintny poczęstunek z łososiem
Co użyć do boczku wędzonego 2 kostki sera ( 0,5 kg ) pęczek szczypiorku pęczek koperku pęczek pietruszki SOS 0,5 l gęstej śmietany -
Przepis na Warszawski biszkopt z truskawkami
Co użyć do waniliowego - szczypta soli - 4 jajka - 20 dag mąki pszennej i 4 dag ziemniaczanej - 1 płaska łyżeczka proszku do -
Przepis na Wątróbka z pokusą
Co użyć do szklanka śmietany 12- proc. 2 łyżki musztardy 3 łyżeczki sosu sojowego szczypta estragonu 3- 4 łyżki mąki, olej do -
Przepis na Wątróbka wieprzowa po śląsku
Co użyć do 2 cebule - 2 łyżki mąki - 2 łyżki smalcu - 2– 3 kromki chleba - sól, pieprz - 2 szklanki bulionu (może być z kostki -
Przepis na Wątróbka cielęca z wiśniami
Co użyć do pestek * 4 cebule, w tym dwie czerwone * 6 jagód jałowca, 1 łyżka świeżego tymianku * 4 łyżki oleju lub oliwy * sól -
Przepis na Wątróbka cielęca szpikowana słoniną
Co użyć do cebula * 5 jagód jałowca * 1 marchewka, 1 pietruszka * 150 ml śmietany 18% * 150 ml wywaru (może być z kostki) * 80 g -
Przepis na Warzywa z ziołowym sosem jogurtowym
Co użyć do pęczek rzodkiewek * świeży ogórek * 10 ml jogurtu naturalnego * łyżka posiekanej natki pietruszki * sól, pieprz * łyżka -
Przepis na Weissesuppe
Co użyć do ząbków czosnku * 1 kg ziemniaków * 250 g sparzonych migdałów * 2 duże cebule * sól, pieprz * 2 l warzywnego lub -
Przepis na Wietnamskie rolki
Co użyć do * 10 dag białej rzodkwi, * 1 świeży ogórek (10 dag), * 2 marchewki (20 dag), * 25 dag gotowanych małych krewetek, * 12 -
Przepis na Wytworne ciasto bezowe
Co użyć do łyżeczek kawy rozpuszczalnej SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Z białek i cukru ubić sztywną pianę, dodać przez sitko kakao i kawę -
Przepis na Wójtowski żur na wieprzowinie
Co użyć do nóżka, * kawałek łopatki z kością, * trzy litry wody, * 5 ziarenek jałowca, * 5 ziarenek pieprzu czarnego, * pół -
Przepis na Wermut owocowy biały słodki
Co użyć do korzenia arcydzięgla, * 2 g korzenia kozika lekarskiego, * 2 g goździków, * 2 g gałki muszkatołowej, * 2 g cynamonu, * -
Przepis na Wędzone polędwiczki z sosem z lawendy
Co użyć do kwiatów lawendy • 3 łyżki masła • 4 cebule szalotki • 4 ząbki czosnku • 150 ml sosu pieczeniowego • 1 garść siana • 100 -
Przepis na Wieprzowa rolada z suszonymi owocami
Co użyć do wieprzowej * 1/2 łyżeczki pieprzu * 1 łyżeczka soli * 50 g rodzynek * 1 łyżeczka cukru * 2 łyżki bułki tartej * 2 łyżki -
Przepis na Warszawski nugat
Co użyć do orzechów arachidowych * 4 czubate łyżki ciemnego kakao * 2 czubate łyżki masła * 2 łyżki dżemu morelowego lub -
Przepis na Warszawski niedzielny jabłecznik
Co użyć do 4 1/2 szklanki mąki pszennej * 2 szklanki cukru * sok i skórka otarta z 1/2 cytryny * 1 torebka cukru waniliowego * 1/2 -
Przepis na Warszawianka
Co użyć do świeżej * 25 dag parówek lub serdelków albo kiełbasy serdelowej * 1/2 czerstwej bagietki * 4 jajka * 4 łyżki mleka lub -
Przepis na Wiosenna szczawiowa z jajkiem
Co użyć do drobiowego, * 150 ml kwaśnej śmietany, * cebula, * 2 ogórki, * 2 łyżki posiekanego koperku, * 2 jajka ugotowane na -
Przepis na Warzywa w sosie curry
Co użyć do ząbek czosnku, * łyżeczka curry, * 1/2 małej marchewki, * 1/2 szklanki bulionu warzywnego, * 100 g brokułów, * 1/2 -
Przepis na Wiosenne minestrone
Co użyć do szparagów, - 40 dag bobu, - 1 pęczek młodej cebuli, - 50 dag małych młodych ziemniaków, - 15 dag szynki toskańskiej -
Przepis na Wiosenne roladki
Co użyć do 250 g mielonej wieprzowiny - 10 grzybów mun - 2- 3 utarte ząbki czosnku - 2 posiekane dymki - garść namoczonego
Gotowanie: receptura i przepis
Składniki, potrawa zawiera, skład potrawy.
Jak przyrządzić, jak przygotować, jak ugotować, krok po kroku.