Przepis na Baba wielkanocna z
SKŁADNIKI DO BABA WIELKANOCNA co to jest
Gotowanie Baba wielkanocna z pistacjami. Składniki do 1/4 szklanki cukru pudru 4 jajka 5 dag.

Jak ugotować Baba wielkanocna z pistacjami

Definicja BABA WIELKANOCNA Z PISTACJAMI: SKŁADNIKI: 35 dag mąki 1 kostka masła (20 dag) 1 1/4 szklanki cukru pudru 4 jajka 5 dag rodzynek 4 łyżki cukru 5 łyżek mleka 3 dag drożdży 2 łyżki skórki cytrynowej 2 łyżki orzechów pistacjowych WYKONANIE: Mąkę przesiać do miski. Pośrodku robić zagłębienie. Wkruszać w nie drożdże, dodać łyżkę cukru i podgrzane mleko. Mieszać. Przykryć miskę i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Do tak przygotowanego rozczynu wsypać resztę cukru, jajka, skórkę cytrynową lub pomarańczową i szczyptę soli. Zagniatać ciasto, dokładnie wyrabiać je, a następnie pozostawić do wyrośnięcia. Uwaga - ciasto musi koniecznie zwiększyć swą objętość dwukrotnie. Następnie pozostaje już tylko ponownie zagnieść ciasto i dodać do niego roztopiony tłuszcz i rodzynki. Foremkę z kominkiem wykładać papierem do pieczenia (np.: Papierem do pieczenia firmy Paclan), przekładać do niej ciasto i znów poczekać aż wyrośnie — około godziny. Ciasto wkładać do piekarnika nagrzanego do temperatury 100 stopni Celsjusza. Po 10 minutach przesunąć pokrętło kuchenki na 175 stopni, w takiej temperaturze babka powinna piec się jeszcze około 35 minut. Po wystudzeniu udekorować ciasto lukrem i posiekanymi pistacjami lub orzechami.

Czym jest Baba wielkanocna z pistacjami znaczenie w Słownik B .