Przepis na Canelloni
SKŁADNIKI DO CANELLONI co to jest
Gotowanie Canelloni nadziewane po bolonsku. Składniki do ciasta makaronowego,maslo do wysmarowania.

Jak ugotować Canelloni nadziewane po bolonsku

Definicja CANELLONI NADZIEWANE PO BOLONSKU: Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz.
400 g ciasta makaronowego,
maslo do wysmarowania formy.
Farsz;
400 g chudej wolowiny,
100 g boczku,
2 cebule,
1 marchew,
1 galazka selera,
1 lyzka koncentratu pomidorowego,
50 g masla,
100 ml smietanki,
50 g tartego oscypka,
200 g tartego sera kaszkawal,
2 grzyby suszone,
1 gozdzik,
sol, pieprz.
Sos:
25 g masla,
25 g maki,
220 ml mleka.

1. Schlodzone ciasto rozwalkowac na placek o grubosci 2 mm, z ktorego wykrawac
prostokaty o wymiarach 12 x 20 cm. Odstawic na 1/2 godz., by przeschly. Gotowac przez 5 min we wrzacej, osolonej wodzie. Odcedzic i rozlozyc pojedynczo.
2. Grzyby moczyc 20 min w letniej wodzie. Wyjac, odcisnac i pokroic w cienkie
platki. Wszystkie warzywa umyc, obrac i bardzo drobno posiekac. Gozdzik
utluc w mozdzierzu.
3. Mieso i boczek przepuscic przez maszynke. Wymieszac z maslem i wlozyc do
rondla. Dodac warzywa i gozdzik. Smazyc na srednim ogniu, poki mieso i warzywa sie nie zarumienia. Dodac koncentrat pomidorowy i grzyby, osolic, dodac pieprz, zalac smietanka i dusic 30 min na bardzo malym ogniu.
4. Ugotowane prostokaty ciasta zwijac w rurki (canelloni) i napelnizc je przygotowanym farszem, nastepnie ukladac w wysmarowanej maslem formie.
5. Z podanych skladnikow sporzadzic sos beszamelowy. Wymieszac z tartym oscypkiem. Mieszanina ta zalac canelloni. Obsypac tartym kaszkawalem i zapiekac
15 min w nagrzanym do temp. 200żC piekarniku. Podawac gorace.

Czym jest Canelloni nadziewane po znaczenie w Słownik C .