Przepis na Donaty z maślanką
SKŁADNIKI DO DONATY Z MAŚLANKĄ co to jest
Gotowanie Donaty z maślanką. Składniki do lyzeczki sody 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1/4.

Jak ugotować Donaty z maślanką

Definicja DONATY Z MAŚLANKĄ: Składniki suche skladniki: 100 g cukru 1/4 lyzeczki sody 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1/4 lyzeczki soli 300 g maki plynne skladniki: 2 duze jajka 1/2 lyzeczki aromatu waniliowego 50 g stopionego masla 125 ml maslanki dodatkowo: maka do walkowania cukier puder lub polewa czekolaowa do ozdoby ew. kolorowa posypka olej do smazenia  Wykonanie 1. Suche skladniki wsypac do miski, plynne do drugiej i dobrze je wymieszac. Plynne skladniki wlac do mieszanki maki i wymieszac drewniana lub plastykowa lyzka ( to wazne ). Pozostawic ciasto w spoczynku na 5 minut, pomimo ze sie jeszcze klei. 2. Blat posypac maka, wylozyc  ciasto, posypac je dosc obficie maka i rozwalkowac ostroznie na ok. 1,5 cm. Posypac jeszcze raz obficie maka, jesli ciasto bedzie sie przyklejac do walka. 3. Specjalna foremka wykrawac donuty. Jesli takiej nie mamy to mozemy wykrawac kolka szklanka a dziurke w srodku recznie lub przyrzadem do wykrawania gniazd nasiennych z jablek. 4. Donuty ostroznie wkladmy do frytownic i smazymy w ok. 185° C z kazdej strony po ok. 2 minuty, az zrobia sie zlotobrazowe. Wyjmujemy, osaczamy z nadmiaru tluszczu i jeszcze cieple posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewa i posypujemy ew. posypka.

Czym jest Donaty z maślanką znaczenie w Słownik D .