Przepis na Dorsz korzenny
SKŁADNIKI DO DORSZ KORZENNY co to jest
Gotowanie Dorsz korzenny. Składniki do mielonych lub utłuczonych: pieprzu i kminkupół łyżeczki.

Jak ugotować Dorsz korzenny

Definicja DORSZ KORZENNY: Składniki: 1 kg dorsza lub mintaja
po łyżeczce mielonych lub utłuczonych: pieprzu i kminku
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
2 utłuczone goździki
sok z cytryny
sól,
cukier do smaku
5 ząbków czosnku
olej lub oliwa Sposób przygotowania Jeżeli ryba jest mrożona, rozmrozić, osączyć. Oczyścić, ewentualnie sprawić i umyć. Czosnek obrać i zmiażdżyć z solą, wymieszać na pastę z sokiem z cytryny, a także z miodem lub cukrem w niewielkich ilościach i przyprawami.
Natrzeć nią rybę i odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
W brytfannie rozgrzać trochę oleju lub oliwy, włożyć rybę, przykryć, wstawić do piekarnika i upiec do miękkości.

Czym jest Dorsz korzenny znaczenie w Słownik D .