Jak ugotować Dorsz w cygańskiej panierce
Definicja DORSZ W CYGAŃSKIEJ PANIERCE: Składniki • 4 filety z dorsza (około 20 dag każdy),
• sok z cytryny, sól, pieprz,
• po 3 łyżki posiekanych orzechów, pokruszonych płatków kukurydzianych
• oraz ziaren sezamu,
• po łyżeczce kolendry i grubo mielonego pieprzu,
• 2 jajka, olej do smażenia.
Etapy przygotowania 1. Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, opruszyć solą oraz pieprzem, odstawić pod przykryciem do lodówki na 30 minut.
2. Na panierkę wymieszać orzechy, płatki, chipsy, sezam, roztarte w moździeżu ziarna kolendry i grubo zmielony pieprz. Jajk wbić do miski, roztrzepać widelcem.
3. Filety zanurzać w jajku i obtaczać w panierce. Smażyć na gorącym oleju po 8 minut z każdej strony.
Czym jest Dorsz w cygańskiej panierce znaczenie w Słownik D .