Jak ugotować EKLERY
Definicja EKLERY: Składniki 1,5 szkl.mąki, 0,5 szkl.topionego masła, 4-6 jaj, 1 szkl. mleka. Krem karpatkowy Wykonanie Zagotować mleko z masłem, na wrzatek wsypać makę i mieszać drewnianą łyżką, aż zrobi się jednolita masa. Następnie zdjąć rondel z ognia i masę przestudzić, po czym wbijać po jednym jajku, wyrabiając ciasto aż będzie się trzymać łyżki. Gotowe ciasto wyciskać na wysmarowana tłuszczem blachę w postaci pasków za pomoca tutki /można obciać róg woreczka foliowego/. Piec 20-30 min. Piekarnik powinien być mocno nagrzany. po ulywie ok.10 min trzeba uchylić drzwiczki piekarnika, żeby usunąć nagromadzoną tam parę i obniżyć temp. Po wystudzeniu eklery przekrawać wzdłuż i nadziewać kremem / wg uznania,
Czym jest EKLERY znaczenie w Słownik E .