Przepis na Eskalopki w sosie
SKŁADNIKI DO ESKALOPKI W co to jest
Gotowanie Eskalopki w sosie koperkowym. Składniki do szkl. płatków owsianych lub 2 jajkaolejsól.

Jak ugotować Eskalopki w sosie koperkowym

Definicja ESKALOPKI W SOSIE KOPERKOWYM: 2 szkl. kaszy jaglanej
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 szkl. płatków owsianych lub 2 jajka
olej
sól, pieprz sos koperkowy:
1/2 l mleka
1/4 kostki masła
2 łyżki mąki
pęczek kopru
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz Ugotować kaszę w litrze wody, tak, by była miękka, ale nie rozgotowana. Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na oleju, wymieszać z kasz?, płatkami i przyprawami. Uformować eskalopki i kłaść łyżką na mocno rozgrzany olej, rumieni?c z obu stron. Z masła i mąki sporz?dzić zasmażkę, mieszając rozprowadzić ją mlekiem, dodać sok z cytryny, drobno posiekany koper, przyprawy, zagotować. Gor?cym sosem polać eskalopki. Podawać z ziemniakami smażonymi lub puree i surówką z kapusty.

Czym jest Eskalopki w sosie koperkowym znaczenie w Słownik E .