Przepis na Filet z kurczaka z
SKŁADNIKI DO FILET Z KURCZAKA co to jest
Gotowanie Filet z kurczaka z boczkiem i szparagami. Składniki do boczku,ugotowane 2 lub 3 szparadi.

Jak ugotować Filet z kurczaka z boczkiem i szparagami

Definicja FILET Z KURCZAKA Z BOCZKIEM I SZPARAGAMI: Składniki:1 pierś,
usmażony 1 cienki plasterek boczku,
ugotowane 2 lub 3 szparadi al dente - lekko twardo,
sól,
pieprz,
pieczone ze skórką ziemniaki:
2 lub3 ziemniaki na osobę,
sól,
oliwa z oliwek,
rozmaryn.

 
Sposób przyrządzenia:        Rozbić pierś kurczaka, posolić i popieprzyć z obydwu stron. Położyć na niej usmażony plasterek boczku (najlepiej żeby boczek miał podobną długość jak rozbity kurczak), na jednym z "końców " kurczaka i boczku położyć ugotowane szparagi i mały prostokącik masła (ok. 3 do 5 dkg). Wszystko razem zrolować w rulon i obtoczyć w mace, jajku i bółce tartej.
        
        Włożyć do formy niczym nie posmarowanej i nieprzykrywać, położyć na nim troche masła i podczas pieczenia polewać kurczaka wyciekającym tłuszczem i obracać go żeby sie ładnie przyrumienił z każdej strony. Piec ok. 45 min. w temp. 200°C.
        
        Można podać np. z pieczonymi ze skórką ziemniakami: ziemniaki ze skórką b. dobrze umyć i pociąć w 8-ki lub 4-ki (w zależności od wielkości ziemniaka), włożyć do formy, posolić (1 płaska lub czubata łyżeczka soli w zależności od ilości ziemniaków), polać oliwą z oliwek i posypać rozmarynem dość obficie. Piec razem z kurczakiem ok. 45 min. w 200°C, ale tak aby ziemniaki i kurczak były w osobnych formach, nieprzykrywać i "pomieszać" je co jakiś czas.
        
        Zamiast pieczonych ziemniaków można podać np. gotowane.

Czym jest Filet z kurczaka z boczkiem i znaczenie w Słownik F .