Jak ugotować Galareta pomidorowa z rybą
Definicja GALARETA POMIDOROWA Z RYBĄ: Porcja: 160 kcal SKŁADNIKI: 40 dag filetów rybnych; 3 łyżki soku z cytryny; cebula; 6 ziaren białego pieprzu; liść laurowy; 5 łyżek żelatyny; łyżka octu; 125 ml białego wina ; ¼ litra soku pomidorowego; 1 łyżeczka słodkiej papryki; ½ łyżeczki estragonu; ½ filiżanki groszku; cytryna; sól
PRZYGOTOWANIE: Filety rybne skropić sokiem z cytryny. Zagotować 1/21 wody z przyprawami, solą i cebulą. Do wywaru włożyć rybę i gotować 10 minut. Po wystudzeniu, pokroić w kostkę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Odcedzić ¼ l wywaru rybnego, dodać skok pomidorowy, wino ocet, sól, paprykę i estragon. Wszystko podgrzać. Żelatynę rozpuścić w gorącym wywarze. Na dno naczynia wlać cienką warstwę galarety. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Wypełnić formę na przemian kostkami ryby, groszkiem i galaretą pomidorową. Schłodzić. Wyjąć na półmisek, udekorować plastrami cytryny.
Czym jest Galareta pomidorowa z rybą znaczenie w Słownik G .