Jak ugotować Galaretka mango z sosem biało- czarnym
Definicja GALARETKA MANGO Z SOSEM BIAŁO- CZARNYM: Składniki GALARETKA:
• 2 dojrzale mango
• 1 limetka
• 10 dag cukru
• 200 ml wytrawnego musujacego wina
• 6 lyzek zelatyny
SOS:
• 1 1/2dag maki ziemnieczanej
• 200 ml mleka
• 200 ml smietany
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 2 łyżki cukru
• 4 łyżki sparzonego i zmielonego maku
• 4 czekoladowe serduszka, listki melisy (do dekoracji)
Etapy przygotowania 1. Owoce mango obrać, miązsz odkroic od pestek i pokroic w duzą kostkę. Limetkę sparzyć, dokladnie osuszyć. Z owocu zetrzec skorke, nastepnie wycisnac sok. Mango zmiksowac.
2. Puree z mango przelac do miski, dodac skorke i sok z limetki oraz cukier, dokladnie wymieszac. W trakcie mieszania cienka strozka dolewac wino. Zelatyne rozpuscic lekko podgrzewajac, po czym dodac do puree z mango. Dokladnie wymieszac.
3. Mus z mango wlac do 4 pucharków i wstawic do lodówki na conajmniej 2 godziny. Make ziemniaczana dokladni wymieszac z 5 lyzkami mleka. Do rondla wlać resztę mleka i smietaną, dodać cukier waniliowy i cukier, wymieszać i zagotować.
4. Do wrzacego mleka wlac make ziemniaczana, dodac mak, wymieszac i zagotowac. Sos makowy wystudzic w zimnej kapieli wodnej, stale mieszajac. Porcje sosu wylozyc na kazda galaretke z mango i wyrownać. Przed podaniem deser ozdobic serduszkiem czekoladowym i listkami melisy.
Czym jest Galaretka mango z sosem biało znaczenie w Słownik G .