Jak ugotować Galaretka mleczno-migdałowa
Definicja GALARETKA MLECZNO-MIGDAŁOWA: - 1/2 l mleka (3.2-proc.)
- kilka gorzkich migdałów
- 5-8 dag obranych słodkich migdałów
- 2/3 szklanki cukru
- 2 małe torebki żelatyny (po 10 g)
Migdały (słodkie i gorzkie) sparz, obierz z łupinek, utłucz. Najlepiej robić to drewnianym tłuczkiem w drewnianej miseczce. Gdy migdały s? już rozdrobnione, ucieraj je dalej, dodając po kilka kropli przegotowanej i ostudzonej wody. Do gęstej masy wlej bardzo gor?ce mleko, nie przerywając mieszania. Namocz i rozpu?ć żelatynę (przepis na torebce), poł?cz z mlekiem migdałowym. Wstaw do lodówki, a gdy zacznie gęstnieć, przełóż do pucharków deserowych.
Czym jest Galaretka mleczno-migdałowa znaczenie w Słownik G .