Przepis na Galaretka mleczno
SKŁADNIKI DO GALARETKA co to jest
Gotowanie Galaretka mleczno-poziomkowa. Składniki do żelatynyŻelatynę wymieszać z 3-4 łyżkami.

Jak ugotować Galaretka mleczno-poziomkowa

Definicja GALARETKA MLECZNO-POZIOMKOWA: 1 szklanka mleka
20 dag poziomek
2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę wymieszać z 3-4 łyżkami zimnej wody, pozostawić na 10-15 min. Ogrzewać do wrzenia, odstawić, ostudzić. Mleko zagotować, ostudzić. Poziomki przebrać, umyć, osączyć dokładnie, a następnie zmiksować z mlekiem. Pod koniec miksowania dodać ostudzoną żelatynę. Deser wyłożyć na salaterkę lub do porcjowych kompotierek, przykryć. Pozostawić w lodówce do zestalenia.
Uwaga! Według podanego przepisu można przyrz?dzić także galaretkę z truskawek lub czarnych jagód.
 

Czym jest Galaretka mleczno-poziomkowa znaczenie w Słownik G .