Przepis na Galaretka
SKŁADNIKI DO GALARETKA co to jest
Gotowanie Galaretka śmietankowa w sosie borówkowo-żurawinowym. Składniki do łyżki cukru pudru • 2.

Jak ugotować Galaretka śmietankowa w sosie borówkowo-żurawinowym

Definicja GALARETKA ŚMIETANKOWA W SOSIE BORÓWKOWO-ŻURAWINOWYM: Składniki • 1/2 l śmietanki 30% • 2 żółtka • 2 łyżki cukru pudru • 2 łyżeczki żelatyny • 20 dkg żurawiny • 20 dkg borówek • 1/2 szkl. cukru Etapy przygotowania Śmietanę ubić mikserem na sztywno, dodając stopniowo 2 łyżki cukru pudru. Dodać żółtka, wymieszać. W kilku łyżkach gorącej wody rozpuścić żelatynę. Gdy ostygnie, delikatnie wlać do ubitej śmietany. Rozłożyć do pucharków, wstawić do lodówki. Z ½ szkl. cukru i 1 szklanki wody ugotować syrop. Wrzucić do niego umyte owoce (zostawić trochę owoców do dekoracji). Gotować, mieszając cały czas (uwaga, owoce pękają w czasie gotowania i mogą pryskać). Sos gotować na małym ogniu aż stanie się dość gęsty. Przetrzeć przez sito. Gotować jeszcze kilka minut. Galaretkę podawać z zimnym sosem, posypać surowymi owocami.

Czym jest Galaretka śmietankowa w sosie znaczenie w Słownik G .