Jak ugotować Galaretka z ajerkoniakiem
Definicja GALARETKA Z AJERKONIAKIEM: Produkty • 7 lyzeczek zelatyny
• laska wanilii
• kawalek cynamonu
• 4 lyzki cukru
• 12 lyzeczek kawy espresso (w proszku)
• 6 lyzek likieru kawowego
• 375 ml smietany kremowki
• 1 op. zagestnika do smietany
• 12 lyzek ajerkoniaku
• 12 cukierkow czekoladowych w ksztalcie ziarenek kawy do dekoracji
Etapy przygotowania 1. Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie.
2. Laske wanilii naciac wzdluz, wyjac rdzen, razem z cynamonem wlozyc do 1 l wody i zagotowac. Wyjac wanilie i cynamon.
3. Wywar wymieszac z cukrem, kawa i likierem. Zelatyne odcisnac i rozpuscic w goracym plynie. Deser troche ostudzic, rozlac do pucharkow. Schladzac 4-6 godz.
4. Smietane ubic, cienka struzka wsypujac zagestnik. Przelozyc do szprycy i wycisnac na galaretke.
5. Kazda porcje polac lyzka ajerkoniaku i udekorowac czekoladowym ziarenkiem.
Czym jest Galaretka z ajerkoniakiem znaczenie w Słownik G .