Jak ugotować Galaretka z jabłek
Definicja GALARETKA Z JABŁEK: Składniki • 2 kg jabłek (np. reneta, delicjusz), z czego ¼ niedojrzałych
• 800 ml soku jabłkowego lub cydru
• 100 ml octu jabłkowego
• ok. 85 dkg cukru
• 4 łyżki soku z limonki
• 2 łyżeczki drobno startej skórki cytrynowej, dwukrotnie sparzonej
Etapy przygotowania Jabłka myjemy, usuwamy ogonki i końcówki, nieobrane kroimy na ósemki pozostawiając gniazda nasienne. Umieszczamy w rondlu i zalewamy sokiem (cydrem) i octem jabłkowym. Gotujemy ok. 35 minut co jakiś czas mieszając, aż owoce się całkowicie rozgotują. Schładzamy, następnie wszystko przelewamy na duży durszlak wyłożony warstwą zwilżonego płótna; durszlak umieszczamy na 8 godzin nad naczyniem, aby sok odciekł (odciśnięty nie będzie klarowny). Do tak otrzymanego odcieku dodajemy cukier, sok z limonki i skórkę cytrynową i gotujemy 5- 20 minut w stalowym garnku w temperaturze ok. 105 st. C na małym ogniu, stale mieszając. Gotowanie przerywamy, kiedy płyn będzie spadał z łyżki dużymi gęstymi kroplami i szybko tężał na zimnym talerzyku, tak że galaretkę będzie można łatwo podważyć nożem. Wtedy łyżką szybko zbieramy pianę z powierzchni, galaretkę przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 5 minut. Powyższy przepis to galaretka bazowa, ale najlepiej smakuje ona przyrządzona z dodatkiem innych składników. Mogą to być przyprawy gotowane razem z jabłkami: laska cynamonu i wanilii, łyżeczka goździków, ziele angielskie, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, ¼ łyżeczki mielonych ziaren anyżu, czy też imbir (kawałek ok. 5 cm na ½ litra odcieku) – wtedy dla dekoracji pod koniec gotowania dodaję również trochę posiekanego imbiru kandyzowanego. Możemy nadać galaretce nutę ziołową: świeżą miętę (ok. 2 łyżki posiekanych liści na 1 l odcieku; otrzymujemy wtedy wyśmienity dodatek do jagnięciny), szałwię (ok. 2,5 łyżki na litr odcieku), czy nawet geranium (ok. 16 listków).
Czym jest Galaretka z jabłek znaczenie w Słownik G .