Jak ugotować Galaretka z kremem waniliowym
Definicja GALARETKA Z KREMEM WANILIOWYM: SKŁADNIKI: * 3 łyżeczki żelatyny * 3 łyżki czerwonej galaretki * 1/2 litra maślanki * 100 g cukru * 1 torebka cukru waniliowego * odrobina soku z cytryny KREM WANILIOWY: * 1 jajko * 50 g cukru * 1 torebka cukru waniliowego * 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej * 1/4 litra mleka WYKONANIE: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Maślankę, cukier i cukier waniliowy ubijać do rozpuszczenia cukru. Przyprawić sokiem z cytryny. Galaretkę rozpuścić w małej ilości wody, a następnie dodawać do niej po trochu maślankę. Miseczki kompotowe wypłukać zimną wodą, napełnić galaretką i odstawić w zimne miejsce do stężenia. Z jajka, cukru i cukru waniliowego utrzeć krem i dodać mąkę ziemniaczaną. Mleko zagotować, dodać krem, dokładnie wymieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia. Chłodzić pod przykryciem (chłodzenie przebiega szybciej w zimnej kąpieli). Krem przed podaniem dobrze wymieszać. Deser przybrać bitą śmietaną i prażonymi płatkami migdałów.
Czym jest Galaretka z kremem waniliowym znaczenie w Słownik G .