Przepis na GAŁKA MUSZKATOŁOWA
SKŁADNIKI DO GAŁKA co to jest
Gotowanie GAŁKA MUSZKATOŁOWA. Składniki do w sprzedaży znajduje się pod postacią wysuszonego na.

Jak ugotować GAŁKA MUSZKATOŁOWA

Definicja GAŁKA MUSZKATOŁOWA: Gałka muszkatołowa jest ziarnem mięsistego owocu, w sprzedaży znajduje się pod postacią wysuszonego "na kamień" orzecha, powleczonego cieniutką warstwą wapna. Jako przyprawa odgrywa dużą rolę przy wypieku wszelkiego rodzaju pierników i ciast "korzennych", doprawianiu czekolady. Jest bardzo popularna w potrawach narodów afrykańskich i jeżeli ktoś przyrządza dania w stylu tamtej kuchni, musi o tym bezwzględnie pamiętać.  Szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej znakomicie podnosi smak szpinaku, beszamelu i innych białych sosów. Dodaje się też ją do rosołów, leniwych pierożków, pasztetów. Stosowana jest często do przyprawiania puree z ziemniaków i sałatek owocowych. Zmielona gałka muszkatołowa bardzo szybko wietrzeje, dlatego należy ją ucierać (na małej tareczce) tuż przed użyciem

Czym jest GAŁKA MUSZKATOŁOWA znaczenie w Słownik G .