Przepis na Gałki z kury po
SKŁADNIKI DO GAŁKI Z KURY PO co to jest
Gotowanie Gałki z kury po żydowsku. Składniki do cebule3 żółtka2 łyżki oleju2 marchewki2.

Jak ugotować Gałki z kury po żydowsku

Definicja GAŁKI Z KURY PO ŻYDOWSKU: 1/2 kury z rosołu
czerstwa bułka
1/2 szkl. mleka
2 cebule
3 żółtka
2 łyżki oleju
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
por
5 dag rodzynek
3-4 łyżeczki żelatyny
cukier
sól, pieprz Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oleju. Bułkę namoczyć w mleku. Z kury usunąć kości i skórę, mięso zmielić, wymieszać z żółtkami, cebul?, odci?nięt? bułką, wyrobić na jednolit? masę, przyprawić solą i pieprzem. Uformować małe kulki. Warzywa umyć, obrać, pokroić. Wlać 2,5 - 3 szkl. wody i gotować 15 min. Do wrz?cego wywaru włożyć przygotowane gałki, gotować ok. 10 min. na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania wsypać opłukane rodzynki. Zelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wystudzonego bulionu, rozprowadzić gor?cym wywarem, wlać do garnka z mięsem i zagotować. Doprawić do smaku cukrem, przełożyć do salaterki, gdy wystygnie, wstawić do lodówki, by galareta stężała. Podawać z białym pieczywem.

Czym jest Gałki z kury po żydowsku znaczenie w Słownik G .