Przepis na Garnek
SKŁADNIKI DO GARNEK co to jest
Gotowanie Garnek konserwowanej kaczki i wieprzowiny z fasolą. Składniki do łyżeczka suszonego lub 2.

Jak ugotować Garnek konserwowanej kaczki i wieprzowiny z fasolą

Definicja GARNEK KONSERWOWANEJ KACZKI I WIEPRZOWINY Z FASOLĄ: Skladniki: 1 kg malej, suchej, białej fasoli 1 łyżeczka suszonego lub 2 łyżeczki świeżego, siekanego tymianku 2 cebule, obrane, przekrojone na pół, każda połówka z wbitym goździkiem 1 liść laurowy 1 główka czosnku, przekrojona na krzyż 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu sól 6 kaczych udek 2 łyżki smalcu 2 szklanki drobno posiekanej cebuli 1 łyżka rozgniecionego czosnku 1 kg wieprzowej kiełbasy czosnkowej, pokrojonej w kawałki długości 5 cm 1/2 szklanki jednodniowej pokruszonej bułki
 
Sposób przygotowania: Fasolę moczyć w zimnej wodzie przez noc. Następnie osuszyć, włożyć do dużego garnka, dodać tymianek, połówki cebuli, liść laurowy, czosnek i czarny pieprz. Zalać zimną wodą, tak aby przykryła całość na ok. 3 cm. Postawić na średnim ogniu i stopniowo go zwiększać. Następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 2 godzin, dodając wodę, tak aby fasola była cały czas przykryta. Jeśli potrzeba - dosolić. Wyjąć połówki cebuli i czosnek. Fasolę i liść laurowy przełożyć do glinianego garnka. Udka kacze, trzymane w temperaturze pokojowej, oczyścić z tłuszczu. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Podgrzać piekarnik do temperatury 150°C. W średniej brytfance, na niewielkim ogniu, stopić smalec. Dodać posiekaną cebulę i zgnieciony czosnek i parzyć ok. 10 minut. Dodać fasolę, kiełbasę i kacze udka. Przykryć folią aluminiową i piec ok. 75 minut. Zdjąć folię, posypać pokruszoną bułką i piec jeszcze ok. 30 minut. 

Czym jest Garnek konserwowanej kaczki i znaczenie w Słownik G .