Przepis na Garnek z rumem
SKŁADNIKI DO GARNEK Z RUMEM co to jest
Gotowanie Garnek z rumem. Składniki do Kiedy pojawiają się pierwsze owoce czyli truskawki. Kroimy.

Jak ugotować Garnek z rumem

Definicja GARNEK Z RUMEM: WYKONANIE: Zaczynamy robić rumtopf na wiosnę. Kiedy pojawiają się pierwsze owoce czyli truskawki. Kroimy oczyszczone i umyte truskawki na drobne kawałki, wrzucamy na dno naczynia i zalewamy 38-40 % rumem tak aby poziom rumu był wyższy od poziomu owoców. Robimy to samo przez całe lato w takich odstępach czasu w jakich pojawiają się kolejne „drobne” owoce. Dobór owoców jest dowolny ale ważne aby były one raczej słodkie. Każdą kolejną partię owoców zalewamy nowym rumem, zawsze powyżej poziomu owoców. Najważniejsze to, aby stężenie alkoholu nie spadło. Nowa partia owoców musi być zawsze zalewana nowym rumem, nie może być tutaj oszczędności, bo rumtopf może się zepsuć! Kiedy już ukończymy napełnianie naczynia należy całość zalać jeszcze rumem, aż po brzegi i odstawić.

Czym jest Garnek z rumem znaczenie w Słownik G .