Przepis na Gęś nadziewana
SKŁADNIKI DO GĘŚ NADZIEWANA co to jest
Gotowanie Gęś nadziewana kaszą gryczaną. Składniki do łyżeczki startej gałki muszkatołowej sól.

Jak ugotować Gęś nadziewana kaszą gryczaną

Definicja GĘŚ NADZIEWANA KASZĄ GRYCZANĄ: Produkty: gęś
łyżka szałwii suszonej
ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
nadzienie:
50 dag kaszy gryczanej
20 dag boczku wędzonego
5 dag rodzynków
pęczek natki pietruszki
cebula
sól Wykonanie: Gęś oczyścić, umyć i osuszyć.
Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Natrzeć tuszkę skórką i sokiem z cytryny, szałwią, gałką, pieprzem i solą.
Odstawić na godzinę. Ugotować kaszę gryczaną w osolonym wrzątku.
Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni.
Cebulę posiekać i także podsmażyć. Natkę pietruszki posiekać.
Kaszę wymieszać z boczkiem, cebulą, rodzynkami i natką. Wypełnić gęś nadzieniem, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 3,5 godziny, podlewając wodą i sosem z pieczenia.

Czym jest Gęś nadziewana kaszą gryczaną znaczenie w Słownik G .