Jak ugotować Gęś pieczona, mocno aromatyczna
Definicja GĘŚ PIECZONA, MOCNO AROMATYCZNA: Składniki: gęś - ok. 2 kg 2 ząbki czosnku dwie czubate łyżki majeranku 3-4 szare renety borówki z gruszkami ( jabłkami ) Sposób przygotowania: Gęś przede wszystkim należy bardzo dobrze oczyścić ze stosin (pozostałości po piórach). Następnie myję ją dokładnie i solidnie nacieram solą wewnątrz i na zewnątrz. Rozdrabniam 2 ząbki czosnku i nacieram nimi gąskę. Wkładam do naczynia, w którym będzie pieczona i posypuję słuszną porcją majeranku. Odstawiam na kilka godzin. Przed wstawieniem do pieca do środka zawsze wkładam umyte jabłka. Potrawę nakrywam folią aluminiową. Piekę w temp. 250 st. C. Gęś do pieca na ok. 2 godziny. Na 30 min przed końcem pieczenia zdejmuję folię i zmniejszam temperaturę do 200 st. C. Przez te pół godziny pięknie się przyrumieni na złoty kolor a skórka stanie się chrupka.
Czym jest Gęś pieczona, mocno znaczenie w Słownik G .