Jak ugotować Gęś pieczona na Wielkanoc
Definicja GĘŚ PIECZONA NA WIELKANOC: Składniki • dorodna gęś • kapusta kwaszona • kostka rosołowa • grzyby • śliwki suszone • rodzynki • majeranek Etapy przygotowania 1. Najpierw obgotowuję kapustę kwaszoną w kostce rosołowej, dodając, co kto lubi - grzyby, śliwki suszone, rodzynki itp. Odsączoną kapustę układam na blasze, a na niej bardzo mocno namajerankowaną i posoloną gęś. Piekę ją na małym ogniu. 2. Podczas pieczenia kapusta leżąca wokół gęsi przypieka się, wygarniam więc tę nieprzypieczoną spod gęsi, a przypieczoną podkładam pod gęś, która jest zwykle miękka i rumiana już po około godzinie (na 1 kg mięsa).
Czym jest Gęś pieczona na Wielkanoc znaczenie w Słownik G .