Przepis na Gęś śliwkowo
SKŁADNIKI DO GĘŚ ŚLIWKOWO co to jest
Gotowanie Gęś śliwkowo-selerowa. Składniki do pół szklanki powideł śliwkowych, pół szklanki bulionu.

Jak ugotować Gęś śliwkowo-selerowa

Definicja GĘŚ ŚLIWKOWO-SELEROWA: Składniki : pół gęsi, 2 łyżki miodu, duży seler, pół szklanki powideł śliwkowych, pół szklanki bulionu, sok z połowy cytryny, pół szklanki śmietany, tłuszcz do smażenia, pieprz i sól, Wykonanie : Gęś oczyścić, umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Natrzeć solą, pieprzem, sokiem z cytryny i miodem, odstawić na co najmniej pół godziny. Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć porcje gęsi i położyć do brytfanny. Powidła śliwkowe rozprowadzić w gorącym bulionie, wlać do mięsa. Seler obrać, zetrzeć na tarce i obłożyć nim gęś. Brytfannę nakryć, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec, podlewając od czasu do czasu sosem z pieczenia i ewentualnie wodą. Pod koniec pieczenia wlać do sosu śmietanę i wymieszać. Podawać z kluskami.

Czym jest Gęś śliwkowo-selerowa znaczenie w Słownik G .