Przepis na Gęś świąteczna z
SKŁADNIKI DO GĘŚ ŚWIĄTECZNA Z co to jest
Gotowanie Gęś świąteczna z jabłkami. Składniki do kgjabłka kwaskowe - 6 sztmąka ziemniaczana - 1.

Jak ugotować Gęś świąteczna z jabłkami

Definicja GĘŚ ŚWIĄTECZNA Z JABŁKAMI: Składniki cebula - 1 szt
cząber - 1 łyżka
gęś - 3 kg
jabłka kwaskowe - 6 szt
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 do smaku
rodzynki - 8 dag
sok z cytryny - 1 łyżka
sól - 1 do smaku Wykonanie Gęś oczyścić, umyć, natrzeć solą wymieszaną z pieprzem. Jabłka umyć, z każdego owocu ściąć wierzchołek, a pozostałą część wydrążyć i skropić w środku sokiem z cytryny.
Miąższ oczyścić z gniazd nasiennych i wraz z odciętymi kawałkami jabłek wymieszać z cząbrem i nadziać gęś. Otwór zaszyć nicią.
Gęś włożyć do brytfanny, wlać 2 szklanki wody, brytfannę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C.
Po 30 minutach zdjąć pokrywę i piec mięso 2 godziny, najpierw rumieniąc piersi, a potem grzbiet.
Rodzynki moczyć w letniej wodzie 20 minut, osączyć i wypełnić nimi wydrążone jabłka.
Cebulę obrać i pokroić na ósemki.
Na 30 minut przed końcem pieczenia do brytfanny włożyć cebule, gęś obłożyć jabłkami i upiec razem.
Upieczoną gęś pokroić na porcje i razem z jabłkami i cebulkami ułożyć na półmisku.
Można również pokroić mięso na plastry.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić 1/2 szklanki wody, wlać do odtłuszczonego sosu i mieszając, zagotować.
Sos przecedzić przez sito i podać w sosjerce.
Podawać z kopytkami i brukselką.

Czym jest Gęś świąteczna z jabłkami znaczenie w Słownik G .