Przepis na Gęś w sosie
SKŁADNIKI DO GĘŚ W SOSIE co to jest
Gotowanie Gęś w sosie śliwkowo-selerowym. Składniki do szklanki powideł śliwkowych pół szklanki.

Jak ugotować Gęś w sosie śliwkowo-selerowym

Definicja GĘŚ W SOSIE ŚLIWKOWO-SELEROWYM: Produkty: pół gęsi
2 łyżki miodu
duży seler
pół szklanki powideł śliwkowych
pół szklanki bulionu
sok z połowy cytryny
pół szklanki śmietany
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz Wykonanie: Gęś oczyścić, umyć, osuszyć i podzielić na porcje.
Natrzeć solą, pieprzem, sokiem z cytryny i miodem, odstawić na co najmniej pół godziny.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć porcje gęsi i przełożyć do brytfanny.
Powidła śliwkowe rozprowadzić w gorącym bulionie, wlać do mięsa.
Seler obrać, zetrzeć na tarce i obłożyć nim gęś.
Brytfannę nakryć, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec, podlewając gęś od czasu do czasu sosem z pieczenia i ewentualnie wodą.
Pod koniec pieczenia wlać do sosu śmietanę i wymieszać.
Podawać z kluskami.

Czym jest Gęś w sosie śliwkowo-selerowym znaczenie w Słownik G .