Przepis na Gęś z jabłkami
SKŁADNIKI DO GĘŚ Z JABŁKAMI co to jest
Gotowanie Gęś z jabłkami. Składniki do czerwonego wytrawnego wina2 łyżki oliwy2 łyżki dżemu.

Jak ugotować Gęś z jabłkami

Definicja GĘŚ Z JABŁKAMI: 2 piesi gęsie
3 winne jabłka
czerwona cebula
¾ szkl. czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki oliwy
2 łyżki dżemu borówkowego / żurawinowego
2 ząbki czosnku
2 goĽdziki
imbir
sok z cytryny
tymianek
sól, pieprz Piersi gęsie umyć, osuszyć, natrzeć rozgniecionym czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Odstawić na 30 min. do lodówki. Jabłka obrać, przekroić na pół, wydr?żyć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, skropić sokiem z cytryny. Cebulę drobno posiekać. Rozgrzać oliwę, włożyć piersi skór? do dołu i smażyć 5 min. Mięso odwrócić, dodać posiekaną cebulę i smażyć jeszcze 3 min. Podlać winem wymieszanym z dżemem, dodać goĽdziki i imbir. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie (ok. 50 min.). Na 15 min. przed końcem duszenia piersi obłożyć cz?stkami jabłek. Gotowe piersi wyjąć, usunąć kości, przekroić na połówki. Podawać z sosem z duszenia.

Czym jest Gęś z jabłkami znaczenie w Słownik G .