Jak ugotować Gigantes - fasolka po grecku
Definicja GIGANTES - FASOLKA PO GRECKU: - 200 g fasoli Jaś namoczonej na noc
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- mała puszka koncentratu pomidorowego (70 g)
- 300 g pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- sól
- cukier
- pieprz
- ostra mielona papryka
- 40 ml oliwy
Fasolę ugotować w posolonej i osłodzonej wodzie do miękkości. Pomidory sparzyć wrz?tkiem, obrać i grubo posiekać. Rozgrzać oliwę na patelni, podsmażyć cebulę, dodać pomidory, utarty czosnek i koncentrat pomidorowy, zamieszać (powinien powstać gęsty sos). Doprawić solą, pieprzem, szczypt? cukru i szczypt? ostrej papryki. Dodać do sosu miękką, odcedzoną fasolę, dusić razem przez 10 minut. Można podawać na ciepło lub na zimno.
Czym jest Gigantes - fasolka po grecku znaczenie w Słownik G .