Przepis na Gnocchi (ziołowe
SKŁADNIKI DO GNOCCHI (ZIOŁOWE co to jest
Gotowanie Gnocchi (ziołowe kopytka). Składniki do mąkisólpieprztrochę startej gałki muszkatołowej80.

Jak ugotować Gnocchi (ziołowe kopytka)

Definicja GNOCCHI (ZIOŁOWE KOPYTKA): Produkty: 600 g ziemniaków
1 jajko
1 żółtko
110 g mąki
sól
pieprz
trochę startej gałki muszkatołowej
80 g mieszanych ziół (np. pietruszka, estragon, bazylia, tymianek, lubczyk, szałwia)
50 g masła
100 g parmezanu Wykonanie: Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach do miękkości w osolonej wodzie. Odlać wodę i dobrze odparować ziemniaki. Obrać je ze skórki i przecisnąć przez praskę. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodać jajko, żółtko, mąkę i wyrobić na masę, przyprawiając ja solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Zioła umyć, osączyć, oddzielić listki od gałązek, liście drobno posiekać i dodać do masy ziemniaczanej. Całość wyrobić na gładkie ciasto. Z masy ziemniaczanej formować kulki wielkości orzechów i kłaść je każdą oddzielnie ukośnie na widelec, przycisnąć palcem i zsunąć z widelca, tak aby powstały na nich rowki. Piekarnik nagrzać do temp. 250 st. Zagotować dużą ilość osolonej wody. Ziemniaczane kluseczki gotować ok. 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć. Masło zbrązowić lekko w żaroodpornej formie i włożyć do niej gnocchi i posypać parmezanem. Całość zapiekać 10 minut, aż ser się rozpuści. Ziołowe kluseczki podawać w żaroodpornym naczyniu.

Czym jest Gnocchi (ziołowe kopytka znaczenie w Słownik G .