Przepis na Gołąbki nadziewane
SKŁADNIKI DO GOŁĄBKI co to jest
Gotowanie Gołąbki nadziewane kaszą i tartymi ziemniakami. Składniki do ziemniaków 5 cebul 2.

Jak ugotować Gołąbki nadziewane kaszą i tartymi ziemniakami

Definicja GOŁĄBKI NADZIEWANE KASZĄ I TARTYMI ZIEMNIAKAMI: Składniki: duża główka białej kapusty 1 kg ziemniaków 5 cebul 2 czerstwe kajzerki łyżka oleju rzepakowego lub oliwy szklanka kaszy gryczanej sól, pieprz sos: 2 cebule szklanka kwaśnej śmietany łyżeczka oleju szczypta cukru sól Wykonanie: Z kapusty wykroić głąb, po czym włożyć kapustę do wrzącej wody i obgotować. Kolejno zdjąć liście i zmiażdżyć tłuczkiem nerwy liściowe. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnyych otworach (soku nie odciskać ani nie odlewać). Na tarce o większych otworach zetrzeć dwie obrane cebule, pozostałe drobniutko pokroić i usmażyć na tłuszczu. Dodać na moczone i odciśnięte bułki. Kaszę sparzyć i przepuścić przez maszynkę razem z nie wykorzystanymi liśćmi kapusty. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić pieprzem i solą (nadzienie jest dość rzadkie, ale w czasie duszenia płyn zostanie wchłonięty przez kaszę). Farsz nałożyć na liście, zwinąć gołąbki, układać ciasno w garnku, zalać wrzątkiem i dusić na wolnym ogniu lub w piekarniku. Gdy gołąbki będą zupełnie miękkie, przyrządzić sos. Cebule posiekać i przyrumienić mocno na tłuszczu. Zalać śmietaną, posolić i dodać szczyptę cukru. Ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia i zestawić potrawę z ognia. Gołąbki wyłożyć na półmisek i polać sosem.
 

Czym jest Gołąbki nadziewane kaszą i znaczenie w Słownik G .