Przepis na Gołąbki z dzika i
SKŁADNIKI DO GOŁĄBKI Z DZIKA co to jest
Gotowanie Gołąbki z dzika i czerwonej kapusty po mazursku. Składniki do kg), * 40 dkg drobnego.

Jak ugotować Gołąbki z dzika i czerwonej kapusty po mazursku

Definicja GOŁĄBKI Z DZIKA I CZERWONEJ KAPUSTY PO MAZURSKU: SKŁADNIKI: * 1 główka czerwonej kapusty (ok. 1, 2 kg), * 40 dkg drobnego, skruszałego mięsa z dzika, * 10 dkg boczku, * 1 czerstwa bułka, * 1 jajko, * 2 cebule, * 10 dkg tłuszczu, * 20 dkg świeżych grzybów, * 1 listek laurowy, * 3 goździki, * 10 dkg jabłek, * 50 g czerwonego wytrawnego wina, * 1 łyżeczka mąki, * pół szkl. śmietany, * sól, * pieprz. WYKONANIE: 1. Kapustę oczyścić, zdjąć uszkodzone liście, wyciąć głąb, obgotować w wodzie, zdjąć liście i położyć na sicie, aby woda dobrze ściekła. 2. Wybrać 8 - 10 dużych liści i obgotować je w zakwaszonej octem wodzie (nabiorą ładnego koloru). 3. Przygotować nadzienie: mięso i boczek zmielić przez maszynkę, dodać namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, jajko, jedną obraną, drobno pokrojoną i podsmażoną na złoty kolor cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę. 4. Na każdym liściu położyć porcję nadzienia, boki liścia złożyć do środka i zwinąć w rulon. 5. Drugą cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić (lekko podsmażyć) na tłuszczu, dodać umyte, osączone z wody i pokrojone grzyby, obrane i pokrojone w plastry jabłka (bez gniazda nasiennego), doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać goździki i całość podsmażyć. 6. Dno rondla wyłożyć listkami czerwonej kapusty, położyć warstwę podduszonych grzybów z jabłkami, podlać lekko osoloną wodą przegotowaną i wymieszaną z winem, przykryć listkami kapusty. 7. Rondel z gołąbkami przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika i dusić około 1 h. 8. Gotowe gołąbki wyjąć (wyjąć również liście), sos zagęścić śmietaną wymieszaną z 1 łyżeczką mąki, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. 9. Gołąbki podawać ułożone na ryżu ugotowanym na sypko i polane zawiesistym sosem.

Czym jest Gołąbki z dzika i czerwonej znaczenie w Słownik G .