Jak ugotować Golonka po bawarsku
Definicja GOLONKA PO BAWARSKU: SKŁADNIKI: 1.2 kg golonki, 8 dkg tłuszczu, 15 dkg cebuli, 15 dkg marchwi, 20 dkg pietruszki, 20 dkg selera, 5 dkg ketchupu, sól, pieprz, czosnek. WYKONANIE: Golonkę oczyścić, opalić, opłukać, pokroić na porcje, umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w lodówce na 24 h. Następnie obrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu zlać tłuszcz, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić w paseczki, podsmażyć na pozostałym tłuszczu, dodać do golonki pod koniec duszenia razem z przyprawami. Na kilka minut przed końcem gotowania dodać ketchup. Miękką golonkę wyłożyć na półmisek, obłożyć doprawionymi warzywami. Podawać z ziemniakami.
Czym jest Golonka po bawarsku znaczenie w Słownik G .