Przepis na GORCZYCA CZARNA
SKŁADNIKI DO GORCZYCA CZARNA co to jest
Gotowanie GORCZYCA CZARNA. Składniki do rejonu Morza Śródziemnego, ale uprawiana jest niemal w.

Jak ugotować GORCZYCA CZARNA

Definicja GORCZYCA CZARNA: Pochodzi prawdopodobnie z południowowschodniego rejonu Morza Śródziemnego, ale uprawiana jest niemal w całej Europie, Azji, Ameryce i Afryce. W Polsce spotyka się ją często w stanie zdziczałym. Inną podobną rośliną dostarczającą surowca kulinarnego i zielarskiego jest gorczyca sarepska o nieco większych nasionach. Nasion używa się po ususzeniu wówczas nie mają one zapachu i smak ich jest początkowo oleisty, a później ostry, palący. Służą jako główny surowiec przy produkcji musztardy. W lecznictwie gorczyca jest stosowana w postaci okładów, jako środek rozgrzewający skórę w miejscach obolałych.

Czym jest GORCZYCA CZARNA znaczenie w Słownik G .