Przepis na Gotowany kotlet
SKŁADNIKI DO GOTOWANY KOTLET co to jest
Gotowanie Gotowany kotlet cielęcy z puree z dyni. Składniki do 600 g Wywar cielęcy - 1 l Wywar.

Jak ugotować Gotowany kotlet cielęcy z puree z dyni

Definicja GOTOWANY KOTLET CIELĘCY Z PUREE Z DYNI: SKŁADNIKI: Kotlet cielęcy - 800 g Grasica cielęca - 600 g Wywar cielęcy - 1 l Wywar jarzynowy wg uznania Marchew, rzodkiew biała, papryka czerwona po 2 szt. Kapusta włoska 6 liści Liście szpinaku 12 szt. Szparagi zielone 12 szt. Ziemniaki 6-7 szt. Kurki świeże - 500 g Cebula czerwona 1 szt. Przecier z dyni 1 łyżka Szczypiorek 1 szt. Smażona natka pietruszki 1 szt. Śmietana - 500 ml Olej do smażenia - 500 ml Wino - 100 ml Sól, pieprz, czosnek, masło wg uznania WYKONANIE: Kotlet cielęcy otworzyć w kopertę. Rozbić delikatnie tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, odłożyć. Marchew i rzepę obrać, wyciąć małe kawałki – batoniki, ugotować. Liście kapusty włoskiej i liście szpinaku sparz. Paprykę czerwoną zapiecz w piecu, następnie obierz. Szparagi obgotuj. Śmietanę zagotuj, redukując dodaj wino białe, szafran, puree z dyni, pod koniec zaciągnij masłem. Ziemniaki obierz, zetrzyj na słomkę. Smaż na rozgrzanym tłuszczu, rozrzucając na całej objętości patelni, przełóż na serwetkę. Trzymaj w cieple. Natkę pietruszki usmaż do dekoracji. Wyluzowaną grasicę cielęcą blanszuj we wrzątku ok. 1 minuty. Po wyjęciu obsmaż delikatnie na tłuszczu, umieść w rozgrzanym piekarniku na ok. 40 – 45 minut. Następnie owiń w liście szpinaku. Zachowaj w cieple i posmaruj rozpuszczonym masłem. W kopertę z kotleta włóż jarzynki, delikatnie zroluj i zwiąż sznurkiem. W rondelku zagotuj wywar jarzynowy i umieść w nim mięso. Przykryj do połowy objętości i parz przez 5 – 7 min. w tym czasie na rozgrzanej patelni obsmaż kurki z dodatkiem cebuli, szczypiorku i czosnku. Wywar cielęcy zredukuj.

Czym jest Gotowany kotlet cielęcy z znaczenie w Słownik G .